Foto's: Roel Dijkstra Fotografie BoerenlevenAchtergrond

Opvolger Justin: ‘Trekkerwerk daar krijg ik nooit genoeg van’

Justin Doeleman mag graag op de trekker zitten. De loonwerker komt er niet aan te pas. ‘Je gaat het mooiste werk toch niet uitbesteden?’

Als ik het bedrijf overneem, verander ik:

Als het aan mij ligt, laat ik de huidige opzet zoals die is. Het gaat goed maar je moet wel altijd aandacht blijven besteden aan zaken als een gezonde bodem. Verzilting is hier een probleem en daar is weinig aan te doen helaas maar ik wil me wel gaan verdiepen in plaatsspecifiek spuiten. Dat scheelt kosten want gewasbeschermingsmiddelen zijn duur. Voor het milieu is het ook beter om minder middelen te gebruiken. Als akkerbouwers moeten we van de overheid verder verduurzamen. Dat wil ik ook wel maar op dit moment is alle regelgeving zo onzeker dat ik nog niet weet hoe ik erop in moet spelen.

Tekst gaat onder foto’s verder

Mijn grote voorbeeld is:

Mijn vader leerde me alles over teelttechnische zaken, mijn opa leerde me de technische kant zoals het sleutelen aan machines, repareren en opknappen. Dat doen we allemaal zelf. Ook het landwerk hebben we in eigen hand, de loonwerker hoeft nergens voor te komen. Dat is een bewuste keuze want als de aardappelen gerooid moeten worden, willen we dat op precies het juiste moment doen en niet hoeven wachten tot er plek is bij het loonbedrijf. Bovendien ga je toch niet het mooiste werk van het jaar uitbesteden aan een ander?

Het mooiste werk vind ik:

Zaaien, poten en je gewas zien groeien, is erg boeiend. Maar oogsten is de kroon op het werk. Dat geeft zoveel voldoening. Trekkerwerk is ook mooi, daar krijg ik nooit genoeg van.

Ik heb een hekel aan:

Wat mij irriteert, zijn de nieuwe regeltjes. Zo mag je volgens het nieuwe GLB jaarlijks 4% van je land niet meer betelen. Dat vind ik diefstal. Het is frustrerend want het gaat flink wat opbrengst schelen.
Ook frustrerend is dat we hier niet kunnen beregenen omdat er geen zoet grondwater is. Vlakbij ligt het Grevelingenmeer, een enorme plas water maar ik kan er niks mee. Ik denk wel eens: was dat water maar zoet.

Als ik een miljoen win in de loterij dan:

Investeer ik dat in grond en het aflossen van leningen. Misschien ook in een nieuwe bewaarschuur en mechanische koeling. Voor mezelf hoef ik niets.

Over vijf jaar dan:

Het zou mooi zijn als we dan iets uitgebreid hebben al is het wel lastig om hier aan grond te komen. Verder hoop ik dat mijn opa, oma, vader, broertje en ik dan nog samenwerken zoals nu.

Dit artikel is onderdeel van de rubriek De opvolger. Ook meedoen? Mail je naam, leeftijd, soort bedrijf en telefoonnummer naar margreet.welink@misset.com.

Beheer
WP Admin