Droge koeien naar de wei brengen vindt Hanneke het mooiste aan haar vak. "Als ze uit de veewagen komen, zie je dat ze het zelf ook leuk vinden." - Foto's: Van Assendelft Fotografie BoerenlevenAchtergrond

Opvolger Hanneke: ‘We hebben zoveel plezier, ik zou niets anders willen’

Hanneke Sengers vindt dat als koeien voor je werken, je ook goed voor ze moet zorgen. En vervelende klussen? Daar maakt ze gewoon een feestje van.

Als ik het bedrijf overneem verander ik…

“Dierenwelzijn is een speerpunt, ik vind dat heel belangrijk. De koeien leveren melk voor je. Je moet ze dus zo goed mogelijk verzorgen. De huidige stal is uit 1980 en aan renovatie toe. Ik zou hem verbreden zodat er meer ruimte ontstaat en ik zou de huidige ligboxen vervangen voor diepstrooiselboxen.

De melkput wordt binnenkort aangepakt. Nu melken we in een 2×6 visgraat, dat wordt een 2×11 zij-aan-zij. De capaciteit gaat daarmee omhoog en de arbo-omstandigheden ook. Zelf ben ik een fan van melkrobots, maar dat kan bij ons niet. Het zou niet te combineren zijn met weidegang omdat de koeien aan de andere kant van de weg lopen. En weidegang is iets dat we willen behouden.

Of mijn broer er net zo in staat als ik? We zitten overwegend op één lijn, maar ik ben wat minder gestructureerd dan hij. Soms botsen we maar nooit echt heftig. En we praten het altijd weer uit.”

Mijn grote voorbeeld is…

“Ons gezin. Ik heb behalve een broer nog een zus. En de medewerker is er al zo lang dat we hem onze adoptiebroer noemen. We zijn allemaal trots op het bedrijf en met z’n allen zetten we de schouders eronder. Dat we het met elkaar kunnen doen en dat we zoveel plezier hebben, dat vind ik mooi. Ik hoop dat dat altijd zo blijft. Ik zou het niet anders willen.”

Het mooiste werk vind ik…

“Droge koeien naar de wei brengen. Voor hen gebruiken we een paar hectare van Staatsbosbeheer. Als ze uit de veewagen komen, zie je dat ze het zelf ook leuk vinden. Ze beginnen te briesen en te rennen. Wat ik ook leuk vind, is om tijdens het melken de namen van de koeien en de koefamilies te oefenen. We hebben Petra’s, Mariska’s, Hannie’s enzovoort.”

Hanneke is blij dat de melkput wordt aangepakt. Met een 2x11 zij-aan-zij gaat de capaciteit omhoog en verbeteren de arbo-omstandigheden.
Hanneke is blij dat de melkput wordt aangepakt. Met een 2×11 zij-aan-zij gaat de capaciteit omhoog en verbeteren de arbo-omstandigheden.

Ik heb een hekel aan…

“Niks eigenlijk. Wat minder leuk is, doe je samen. Zoals grond van de kuil halen. We zetten er een muziekbox bij en maken er gewoon een feestje van.”

In mijn vrije tijd…

“Ga ik werken bij een ander melkveebedrijf. Of een eindje rijden met de MF 175 of de MF 135. Lekker toeren, haren in de wind, heerlijk. Met mijn vriendengroep proberen we elk jaar met die trekkers een paar dagen op vakantie te gaan. Gewoon 60 kilometer verderop. We zijn drie uur onderweg en hebben de grootste lol.”

Hanneke is de vliegende keep. Haar moeder neemt vooral de horecatak voor haar rekening, al helpen andere gezinsleden daar ook mee.
Hanneke is de vliegende keep. Haar moeder neemt vooral de horecatak voor haar rekening, al helpen andere gezinsleden daar ook mee.

Als ik een miljoen win in de loterij dan…

“Zou ik investeren in het opknappen van de stal. Voor mezelf hoef ik niets. Het is net als de vraag wat je voor je verjaardag wilt hebben. Dan zeg je meestal ook ‘niks’. Ik ben gelukkig zo.”

Over vijf jaar dan…

“Hoop ik dat het nog net zo gaat als nu. Wel heb ik dan hopelijk mijn diploma en werk ik deels buiten de deur. Van andere boeren kun je veel leren. Iedereen is ondernemer maar iedereen doet het anders.”

Dierenwelzijn staat bij Hanneke voorop: “De koeien leveren melk voor je. Je moet ze dus zo goed mogelijk verzorgen.”
Dierenwelzijn staat bij Hanneke voorop: “De koeien leveren melk voor je. Je moet ze dus zo goed mogelijk verzorgen.”

Dit artikel is onderdeel van de rubriek De opvolger. Ook meedoen? Mail je naam, leeftijd, soort bedrijf en telefoonnummer naar margreet.welink@misset.com.

Beheer
WP Admin