Opvolger Bonne Poelma: "Het mooiste werk vind ik schoffelen." Foto's: Mark Pasveer BoerenlevenAchtergrond

Opvolger Bonne: ‘We stapten over naar een andere bank, nu kan ik verder’

Het ouderlijk bedrijf was te klein en dus ging opvolger Bonne Poelma puzzelen op de mogelijkheden. Samenvoegen, biologisch en een andere bank bleken de sleutel. Nu kan hij alsnog boer worden.

Als ik het bedrijf overneem verander ik…

“Er is de afgelopen twee jaar al heel veel veranderd. Omdat het bedrijf te klein was om toekomstbestendig te zijn, ging ik puzzelen op de mogelijkheden. We konden de bedrijven van mijn oom en mijn ouders samenvoegen, waardoor we nu 75 hectare onder de ploeg hebben. Ook wilde ik omschakelen naar bio. De buren zijn al biologisch, met hen kunnen we samenwerken als het gaat om bepaalde machines. Veel bio-producten kun je af-land verkopen.

Ook dat past goed omdat we thuis niet over heel veel opslagruimte beschikken. Er was nog een reden om over te schakelen op biologisch en dat was de bank. We zaten altijd bij de Rabobank, maar daar kwamen we niet verder mee. Ze schoven het op communicatiefouten. Of dat echt zo was, weet ik niet, maar ik had er schoon genoeg van dat ik steeds maar niks hoorde. We zijn overgestapt op de Triodos Bank en die had als eis dat we biologisch zouden worden. Omdat het een private bank is, rekenen ze hogere rente dus ik heb meer kosten. Maar ik kan nu wel verder.”

Ik heb veel mensen om me heen met kennis. De één weet alles van motorolie, de ander van uien

Mijn grote voorbeeld is…

“Ik heb veel mensen om me heen met kennis. De één weet alles van motorolie, de ander van uien. Het is belangrijk om mensen om je heen te hebben waar je op kunt bouwen en op terug kunt vallen.”

Foto: Mark Pasveer
Foto: Mark Pasveer
Het mooiste werk vind ik…

“Schoffelen. We hebben een schoffel met camerabesturing. Als het lukt zoals ik het bedacht had, dan is het mooi werk. We doen er ook loonwerk mee. Als de buren bellen of ik bij hen een perceel wil schoffelen, rij ik er ’s avonds nog even langs. Dan zijn zij blij en ik heb een mooie avond gehad.”

Ik heb een hekel aan…

“Geulen graven na een regenbui. Op Tweede Pinksterdag hadden we 50 mm in een halfuur. Het water liep over de ruggen heen en daar stonden we dan te graven. Ik weet niet of het echt wat uit heeft gemaakt, maar je moet toch wat. Het viel me trouwens mee hoe de gewassen zich hersteld hebben.”

Als ik een miljoen win in de loterij dan…

“Ik weet het eigenlijk niet. Ik zou denk ik aflossen, investeren in draineren, egaliseren en dan in wat grond erbij.”

In mijn vrije tijd…

“Vrije tijd? Wat is dat? Nee, dat is een grapje. Maar ja, ik heb niet veel vrije tijd. Ik ben net verhuisd en druk met klussen. Ik heb een baan, een bedrijf en een vriendin. Er is vaak wel even tijd om een biertje te doen of uit eten te gaan, maar de week is altijd zo om.”

Over vijf jaar dan…

“Zijn we volledig biologisch en hebben we er wat andere gewassen bij. Denk aan conserventeelten, bio-uien en bio-aardappelen. Tegen die tijd is het bedrijf ook goed op orde. Het hoeft niet allemaal nieuw, maar ik heb het wel graag netjes. Nu werken we soms nog net iets te veel houtje-touwtje.”

CM-Block Knop

DIT ARTIKEL IS ONDERDEEL VAN DE RUBRIEK 'DE OPVOLGER'. OOK MEEDOEN? MAIL JE NAAM, LEEFTIJD, SOORT BEDRIJF EN TELEFOONNUMMER NAAR MARGREET.WELINK@MISSET.COM.

Reacties

  1. Extra aflossen is gunstig als de betaalde rente hoger is dan het percentage rendement op een investering. Als dus de rente lager is dan kun je beter niet aflossen en die investering doen ( warmteterugwinning, windmolen, koelcel enz).