Bijna oogstrijpe soja, in de VS. <br /><em>Foto: Henk Riswick</em> AlgemeenNieuws

Oppositie vraagt om visie op eiwitteelt

Nederland moet een visie ontwikkelen op de teelt van eiwithoudende gewassen. Tegelijk moeten belemmeringen voor de teelt van eiwitrijke gewassen in Europa worden weggenomen. Dat stellen oppositiepartijen CDA, D66 en ChristenUnie in gezamenlijk gestelde vragen aan staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken).

De kamerleden Fatma Koser Kaya (D66), Carla Dik-Faber (ChristenUnie) en Jaco Geurts (CDA) vragen  naar aanleiding van het rapport van de Raad voor Regionaal Veevoer onder andere het beleid te richten op een verminderde afhankelijkheid van de import van eiwitgewassen.

EU voor soja afhankelijk van Zuid-Amerika

Europa is voor de invoer van soja vooral afhankelijk van Zuid-Amerikaanse leveranciers.  De mogelijkheden voor sojateelt in Europa zijn beperkt.  Oekraïne komt ervoor in aanmerking.

Soja opnemen in rotatieteelt

De Raad voor Regionaal Veevoer beveelt in zijn rapport Naar 100% regionaal eiwit onder meer aan om de teelt van eiwitgewassen in de rotatieteelt als voorwaarde te stellen bij de toekenning van directe betalingen. De Europese akkerbouw heeft de teelt van eiwitgewassen verwaarloosd, zeggen de schrijvers van het rapport. Oorzaak is dat goedkope alternatieven beschikbaar kwamen door internationale handelsafspraken.

Beheer
WP Admin