Foto: Mark Pasveer BoerenlevenAchtergrond

‘Onze jongens zijn nu al echt boertjes’

Karst vindt het bijzonder dat in deze maatschappij een bedrijf binnen de familie overgaat. Hij is er trots op hoe dat bij hen gaat.

“Ik ben er trots op dat we met 2 generaties op 1 bedrijf boeren. Nu zit ik nog met mijn ouders in de maatschap, maar volgend jaar komt Daniëlle erbij. Wij wonen op de boerderij en vader en moeder in een bungalow op hetzelfde erf. De oudere generatie levert vooral ervaring als input, de jongere een bepaalde drive en de kracht om vol gas te ontwikkelen. Met z’n allen kunnen we veel werk aan en zijn we heel flexibel. Dat is praktisch, maar het geeft ook voldoening om samen een klus te klaren. Iedereen heeft trouwens ook een aantal bezigheden buiten de boerderij en dat is goed: dat relativeert. Daniëlle werkt nu nog in deeltijd buitenshuis en doet de boerderij-educatie. Volgend jaar zal zij de taken van mijn moeder overnemen: het jongvee en de administratie.”

Lees verder onder de foto.

Karst Breeuwsma runt samen met zijn ouders een melkveehouderij in Oldeboorn, in het midden van Friesland. Ze melken 230 koeien op 110 hectare.
Karst is getrouwd met Daniëlle en samen hebben ze 2 zoontjes. Bij Karst op de foto staat Lieuwe Ids (6). - Foto: Mark Pasveer

Karst Breeuwsma runt samen met zijn ouders een melkveehouderij in Oldeboorn, in het midden van Friesland. Ze melken 230 koeien op 110 hectare.
Karst is getrouwd met Daniëlle en samen hebben ze 2 zoontjes. Bij Karst op de foto staat Lieuwe Ids (6). – Foto: Mark Pasveer

Gezelligheid

“Het overdragen van een bedrijf binnen de familie is bijzonder in onze moderne maatschappij. Ik koester dat. Het is prachtig dat de oudere generatie op een hele organische manier kan afbouwen, terwijl de kinderen in hun verantwoordelijkheden groeien. Het is ook gewoon gezellig, vooral voor onze jongens. Die vinden het natuurlijk heerlijk dat opa en oma altijd dichtbij zijn. Voorwaarde voor deze manier van leven is wel dat je elkaar accepteert, zoals je bent. Dan botst het natuurlijk nog wel eens, maar dat hoort erbij.”

Een genietmoment: koeien glanzend van gezondheid

Toekomstbestendig bedrijf

“Ik wist al vrij jong dat ik boer wilde worden, maar ik voelde me vrij om een eigen keuze te maken. Zo wil ik dat ook voor onze jongens. Het zijn nu al echte boertjes, lopen in overalletjes rond, maar je weet natuurlijk nooit hoe ze zich zullen ontwikkelen. Boeren is een prachtig vak, maar het moet wel bij je passen.

Ik voel me ook trots als ik over het erf loop en alles er netjes en verzorgd bij ligt. Bovendien zie je meteen dat dit een moderne en toekomstbestendige melkveehouderij is. Een ander genietmoment heb ik, als ik ’s avonds de lampen uitdoe en de koeien in de boxen zie liggen herkauwen; schone koeien, met heldere ogen en glanzend van gezondheid. Dan kan ik niet anders dan trots zijn.”

Lees meer verhalen van boeren en stedelingen over ‘trots & waardering’

Beheer
WP Admin