EU-commissaris Janusz Wojciechowski tijdens een persconferentie na een overleg met de landbouwministers van de EU-lidstaten. - Foto: ANP AlgemeenNieuws

Oneerlijk veel landbouwsubsidie naar Nederland, zegt EU-commissaris

Europees landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski heeft hard uitgehaald naar Nederland. De Pool heeft bij de Brusselse nieuwssite Politico een interview gegeven, waarin hij betoogt dat het niet eerlijk is dat Nederland naar verhouding zo veel Europese landbouwsubsidie opstrijkt.

Het is niet duidelijk of de weerzin van de Poolse landbouwcommissaris er de oorzaak van is dat Nederland als enige Europese lidstaat nog steeds geen officiële goedkeuring heeft van de Europese Commissie voor het Nationaal Strategisch Plan. Met het NSP is tussen 2023 en 2027 een bedrag gemoeid van ongeveer € 4,7 miljard Europese landbouwsubsidie voor Nederland. In heel Europa gaat het om € 270 miljard voor de periode van 2023 tot 2027.

Begin oktober kwam Nederland met de Europese Commissie tot overeenstemming over het Nationaal Strategisch Plan. Een woordvoerder van landbouwminister Piet Adema zegt er alle vertrouwen in te hebben dat de Europese Commissie binnenkort officieel goedkeuring zal geven aan het Nederlandse NSP.

Landbouwminister Piet Adema zelf bevestigt dat er signalen zijn dat er problemen zijn met de goedkeuring van het NSP. Hij heeft de Eurocommissaris hier op aangesproken, maar het is het ministerie nog niet precies duidelijk waar het probleem nu zit.  Adema zegt dat er geen aanwijzingen zijn dat het NSP uiteindelijk niet goedgekeurd zal worden. Hij verwacht dat dit half december alsnog zal gebeuren.

Alleen Nederlands plan wacht nog op goedkeuring

Nederland behoorde tot de landen die zijn plannen binnen de gestelde termijnen heeft ingeleverd, maar zit bij de goedkeuring aan de staart van het peloton. Zelfs België, dat aanvankelijk te laat was met de indiening van de plannen, heeft inmiddels al goedkeuring. Woensdag zijn ook de plannen van Bulgarije en Roemenië goedgekeurd en daarmee is alleen het Nederlandse NSP nog niet van een fiat voorzien.

Ongenoegen over landbouwsubsidie aan Nederland

Wojciechowski, die zijn weerzin tegen de intensieve Nederlandse landbouw nooit onder stoelen of banken heeft gestoken, stelt in het gesprek met Politico dat het niet eerlijk is om alle lidstaten over de zelfde kam te scheren. Hij zou een brief geschreven hebben aan commissievoorzitter Ursula von der Leyen om zijn ongenoegen over de Europese landbouwsubsidie aan Nederland te uiten. Of die brief ooit verzonden is, is onduidelijk.

De landbouwcommissaris stelt dat de Nederlandse landbouw 50 keer zoveel energie verbruikt als de Bulgaarse; Nederland gebruikt veel meer gewasbeschermingsmiddelen per hectare dan het Europese gemiddelde en de CO2-uitstoot is in Nederland 4 keer zo hoog als gemiddeld in de EU.

Relativering Nederlandse stikstofplannen

Wojciechowski heeft op verschillende momenten de Nederlandse plannen om de stikstofbelasting te verminderen gerelativeerd. In januari stelde hij bij voorbeeld dat na een inkrimping van de Nederlandse veestapel met een derde, de veedichtheid nog steeds 3,5 tot 6 keer zo hoog zou zijn als in Polen.

Toen hij van repliek werd gediend door toenmalig CDA-medewerker Sander Smit, dat de Europees commissaris zich moest onthouden van “Jaloerse en destructieve retoriek tegen Nederlandse boeren”, antwoordde Wojciechowski: “Dit zijn echte gegevens, geen vijandige retoriek. In het gemeenschappelijk landbouwbeleid moeten we ons bewust zijn van de verschillen in productie-intensiteit tussen de lidstaten. Hetzelfde geldt voor het industrie- of energiebeleid.”

Tekst gaat door onder de tweets

Het zou volgens de landbouwcommissaris niet eerlijk zijn als er geen verschil gemaakt wordt tussen landen als Polen en Nederland.

In het interview met Politico zegt hij dat De Europese Unie lijdt aan het Schuman-syndroom. waarbij “Alle gezinsleden therapie en medicijnen krijgen als een van hen gezondheidsproblemen heeft.”

In 2023 gaat het nieuwe Gemeenschappelijke Landbouwbeleid (GLB) van de EU in. Lees hier alle artikelen over het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid.

Reacties

  1. Bizar, ik heb veel mogen reizen voor mijn werk in de fokkerij. Altijd verbaasd over hoeveel EU geld wel niet naar Portugal, Polen etc gingen. In Polen zie je veel melkveebedrijven met melkrobots terwijl er arbeid beschikbaar was voor enkele euro’s. De robots kregen ze tegen heel zwaar gesubsidieerde tarieven. Maar in Polen leeft echt het gevoel dat Nederland heel veel subsidie krijgt. Ik denk ook een stuk populisme vanuit politici aldaar, niks gemakkelijker dan een gezamenlijke tegenstander voor dergelijke politici.
    Snap je wel meteen waarom wij in Brussel niks klaar krijgen. Brussel is jaloers en Den Haag wil de wereld verbeteren, grond en van Nederland een nationaal park maken buiten alle woongebieden, industrie, sportvelden etc om.
    Best kansloos voor ons als boeren.

  2. Als je deze uitspraak zo leest van een EU bestuurder , dan denk ik hoe eerder NEXIT hoe liever .
    Niet normaal op dit niveau .

  3. Misschien ook eens een vergelijk maken tussen de netto Nederlandse bijdrage aan Europa in vergelijking met Polen . Dan piept hij wel anders.

Beheer
WP Admin