De verwachting is dat blauwtong de winter overleeft en in het voorjaar weer toeslaat bij rundvee en schapen. - Foto: Herbert Wiggerman AlgemeenNieuws

Onderzoek: Zuid-Afrikaans blauwtongvaccin is veilig

Het Zuid-Afrikaanse Blu-Vax-vaccin van Design Biologix is veilig en bevat geen niet-geïnactiveerd blauwtongvirus of vreemde stoffen. Dit blijkt uit onderzoek van Sciensano in Brussel. Sciensano is in België het nationaal referentielaboratorium voor diagnostiek en onderzoek van exotische virale ziekten zoals blauwtong.

Het vaccin van Design Biologix heeft geholpen een grote blauwtongcrisis in Zuid-Afrika te bezweren. Het Blu-Vax-vaccin werd eerder ook voorgesteld als optie voor bestrijding van het blauwtongvirus BTV 3 in Nederland. Maar het Bureau Diergeneesmiddelen (College ter beoordeling van Geneesmiddelen) adviseerde om geen vrijstelling te verlenen.

Blu-Vax-vaccin is veilig volgens Sciensano

Volgens het Bureau Diergeneesmiddelen zouden er kleine risico’s zijn op de aanwezigheid van vreemde stoffen en de aanwezigheid van niet-geïnactiveerd blauwtongvirus. Maar uit het onderzoeksrapport van Sciensano blijkt van beide geen sprake.

Het Blu-Vax-vaccin is daarom volgens de vaccinproducent een veilige optie voor Nederland. “Dit is wat we hadden verwacht”, maakt CEO en directeur Karen Nel van Design Biologix duidelijk. “Het is goed nieuws.” Nel zegt dat ze contact heeft met de Nederlandse regering en het rapport zal delen met Den Haag.

“Ik heb het rapport ook gestuurd aan het bedrijf dat voor ons werkt om het vaccin geaccepteerd te krijgen in Duitsland bij de Duitse regering. We wachten nu op hun reactie.”

Nel onderstreept dat Design Biologix het vaccin stelselmatig test op de aanwezigheid van vreemde stoffen, volgens voorschriften van de Zuid-Afrikaanse overheid. Vreemde stoffen waren steeds afwezig, benadrukt ze. Het bedrijf voert ook batchtests uit, waarbij wordt gekeken naar de aanwezigheid van levende blauwtongvirussen. Bij deze routinematige kwaliteitscontroles wordt steeds bevestigd dat het vaccin volledig geïnactiveerd is.


Dierenarts Eline Kamerik vertelt hoe je een zieke koe kunt herkennen en hoe de behandeling wordt opgestart. Meer videoreportages over de rundveehouderij vind je in het YouTube-kanaal van Boerderij.


‘Nog steeds oplossing voor Nederland’

Nel benadrukt dat Blu-Vax nog steeds een veilige oplossing is voor de problemen met blauwtong in Nederland. “Bij gebrek aan een alternatief moet het gebruik van dit vaccin als een goede optie worden beschouwd. Vooral als het wordt afgewogen tegen het aantal geregistreerde sterfgevallen.”

Het ministerie van Landbouw heeft de stukken nog niet officieel ontvangen. “Zodra we die hebben ontvangen, zullen we de stukken voorleggen aan het Bureau Diergeneesmiddelen. Zij zullen deze dan gaan beoordelen”, laat een woordvoerder weten.

Op basis van die bevindingen en na overleg met de fabrikant van het vaccin wordt vervolgens bekeken of er een her-evaluatie aangevraagd wordt. Het ministerie is met meerdere vaccinproducenten in gesprek over de ontwikkeling van een blauwtongvaccin. Tot nu is nog niet duidelijk of een van de producenten ook echt met een vaccin komt en of dit vaccin op tijd komt, voordat het virus weer oplaait.

Blauwtong komt meestal de winter door

Duizenden bedrijven in Nederland zijn tot dusver geconfronteerd met blauwtong. Het virus sloeg hard toe, waarbij alleen al in de maanden september en oktober ruim 37.000 schapen stierven door de ziekte. Landbouwminister Adema noemde in november zelfs een sterftecijfer van 50.000 schapen. Ook rundvee wordt getroffen. De overdracht van het blauwtongvirus staat in de winter vrijwel stil, maar blauwtong overwintert wel en duikt doorgaans in het voorjaar weer op.

Mede-auteur Mariska Vermaas

Beheer
WP Admin