Foto: Canva.com BoerenlevenColumn

‘Ondernemersvraag: doen we hier wel goed aan?’

Iedereen vraagt zich weleens af: doen we hier wel goed aan? Las daarom tijd in voor bezinning.

Het is ze op het zakelijk vlak goed gegaan de afgelopen jaren. Na de overname hebben ze het bedrijf laten doorgroeien tot de huidige bovengemiddelde omvang. Er loopt personeel rond. Er liggen investeringsplannen. De druk is hoog, maar het werkplezier ook. “Toch lopen we vast en weten even niet zo goed wat nu te doen”, zegt hij. “Hoe maak je nou de juiste keuzes?”, vraagt zij zich af.

Ik ben in gesprek met een ondernemers-echtpaar van middelbare leeftijd. Aan de buitenkant van het bedrijf lijkt er niets te wensen over, binnen aan de keukentafel bespreken we waar men tegenaan loopt. Ze staan voor grote en belangrijke keuzes die op financieel gebied veel impact zullen hebben. Maar daar liggen de dilemma’s niet: alles is doorgerekend en goedgekeurd.

Vragen

“Doen we hier wel goed aan en zijn dit de juiste stappen op dit moment? En hoe zit dat straks als één of meerdere kinderen het bedrijf willen overnemen? Hoe zorgen we ervoor dat we het blijven volhouden en ook voldoende tijd besteden aan elkaar en aan ontspanning toekomen?”, vragen ze zich bezorgd af.

Je kunt – net als de ondernemers in bovengenoemd voorbeeld – op een punt in je ondernemerschap terechtkomen dat het je even aanvliegt: doe ik hier wel goed aan? Een juiste vraag lijkt mij: kijk maar eens goed in de spiegel. Waarom wil ik dit? Wat is voor ons van waarde? Waar streven we naar? Waar word ik gelukkig van?

Ondernemen ‘voor-de-vuist-weg’ kan niet meer in deze tijd. Je kunt niet meer zomaar wat doen en afwachten wat er van komt

Ondernemen ‘voor-de-vuist-weg’ kan niet meer in deze tijd. Je kunt niet meer zomaar wat doen en afwachten wat er van komt. Het is nodig om goed na te denken over je onderneming en jouw rol als ondernemer daarin. Dat is voor menigeen nog best een worsteling. Zelfreflectie en een objectieve kijk op het eigen functioneren en het bedrijf kan behoorlijk lastig zijn. Je zit in een bubbel, zoals we dat tegenwoordig noemen. En soms kan het helpend zijn om je situatie, je vragen, dilemma’s of worsteling eens met een buitenstaander te bespreken.

Word je geleefd, of leef je zelf?

De hierboven beschreven praktijksituatie deed me denken aan een uitspraak van een collega: “Heeft het bedrijf jou, of heb jij het bedrijf?” Met andere woorden: word je geleefd, of leef je zelf? Ik zie in de praktijk regelmatig ondernemers die gebukt gaan onder de last van hun bedrijf. Vroeg of laat gaat dat fout. Het is dus belangrijk om op tijd in te zien en te erkennen dat het anders moet of, op zijn minst, dat je jezelf de juiste vragen stelt …of laat stellen.

Druk eens wat vaker even op de ‘pauzeknop’ zou ik zeggen. Las een moment van bezinning in en praat hierover met mensen die er voor jou toe doen. Word je bevestigd in je voorgenomen keuzes? Ga er dan voor. Zo niet: onderzoek dan goed waar je twijfels vandaan komen. Het spreekwoord zegt niet voor niets: “Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald.”

Beheer
WP Admin