Jersey-koeien op een melkveebrijf in Zwitserland. Nederland staat bovenaan, samen met Zwitserland en Italië, als het gaat om de hoogste kostprijs voor melk. - Foto: Henk Riswick RundveeColumn

‘Ondernemer sta op!’

Uit onderzoek van EDF blijkt dat Nederland, met Zwitserland en Italië, de hoogste kostprijs heeft.

Vorige week was het weer tijd voor het jaarlijkse EDF-congres (European Dairy Farmers), ditmaal nog digitaal en hopelijk ook voor de laatste keer. Met het opengaan van de maatschappij was de conclusie ook wel een beetje dat videovergaderen-moeheid toeslaat bij de melkveehouders.

Als voorzitter van EDF Nederland voelde ik mij uiteraard verantwoordelijk, maar na drie dagen online presentaties en workshops heb ik toch veel waardering gekregen voor onze kinderen die bijna een jaar thuis studerend achter hun laptop hebben gehangen.

Altijd interessant bij het EDF-congres is de analyse van de cijfers uit de diverse Europese landen. De conclusie is dat wij met Zwitserland en Italië de hoogste kostprijs hebben. Een constatering voor ons is dat juist Zwitserland en Italië erin slagen om een hogere melkprijs te realiseren. In 2020 lag de kritische kostprijs (de melkprijs die nodig is om alle rekeningen et cetera te betalen) op 37 cent. Al snel reageren wij met, ja maar…

Kosten voor grond en rechten

Inderdaad, in Nederland zijn de kosten voor grond, gebouwen, rechten en arbeid hoog. Maar… dat geldt ook voor veel andere landen. België en Denemarken weten inmiddels melk te produceren waar een melkprijs van 32 cent genoeg is om alle kosten te dekken. Een analyse laat zien dat wij in Nederland de kosten maken om 12.000 kilo melk per koe te produceren en maar 9.000 uit de koeien halen. Wel een mengwagen, ventilatoren, drie keer melken met robots, et cetera maar niet de melk in de tank. De Ierse strategie is maak geen kosten en verdien geld, de Deense strategie is high input en high output en zij verdienen inmiddels zo ook weer geld.

Wij in Nederland zitten in het grijze midden, we zijn even stuurloos als de politiek op dit moment. Zijn we door gebrek aan regie vanuit de politiek de focus kwijt?

Nee, ondernemer sta op! Verdiep je in de omgeving, politiek speelveld, uitgangssituatie en persoonlijke drijfveren en vervolgens bepaal hieruit je strategie. De EDF-cijfers laten jaar op jaar zien dat er meerdere succesvolle strategieën onafhankelijk van locatie zijn en dat de uitvoering door de ondernemer de sleutel is en niet de politiek.

Een overzicht van alle melkprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Reacties

  1. De basis voor intensieve veehouderij is goedkoop voer uit de haven. De basis voor de rundveehouderij is grond. Voer van die grond moet hoogwaardig en goedkoop zijn. Met dure grond haal je nooit goedkoop ruwvoer. Nederland kan daardoor de concurrentie met goedkopere landen niet aan. Als je met een pachtprijs van 1000 euro per ha per jaar rond kunt komen dan verdien je geld bij een pachtprijs van 200.

Beheer
WP Admin