PluimveeNieuws

OIE: verbetering biosecurity nodig

Parijs – De werelddiergezondheidsorganisatie OIE wijst op de noodzaak van verbetering van biosecurity op pluimveebedrijven, om de verspreiding van AI-virussen wereldwijd in te dammen.

De recente stijging van het aantal AI-uitbraken (vogelgriep) wereldwijd bevestigt de noodzaak van betere implementatie van de internationaal gemaakte afspraken omtrent surveillance, vroege detectie, en een snelle aanpak van uitbraken, zo stelt de OIE in een bericht. Waar nodig moet ook gebruik gemaakt worden van vaccinatie bij pluimvee.

De OIE wijst naar de recente uitbraken van het hoogpathogene H5N8-virus, dat vanuit Korea en Japan ook in Europa en Noord-Amerika is aangetroffen, en de HPAI-epidemie waar de Verenigde Staten mee kampt. Ook zijn er de laatste maanden H5N1-uitbraken in verschillende West-Afrikaanse landen geweest. Dit virus is bovendien aanwezig in Egypte en recent aangetroffen in Israël en Palestina.

Hoewel de nadruk bij recente uitbraken vooral op wilde vogels heeft gelegen, kunnen andere verspreidingsfactoren (vooral tussen pluimveebedrijven) een grotere rol gaan spelen als de juiste voorzorgsmaatregelen niet getroffen worden, waarschuwt de OIE.

Beheer
WP Admin