Foto: Herbert Wiggerman AlgemeenNieuws

Oekraïne vergroot markttoegang Canadees vlees

Oekraïne heeft het aantal Canadese runder- en varkensslachterijen dat is goedgekeurd voor import verdubbeld. Het is alweer de tweede meevaller voor de Canadese vleesverwerking.

Enkele dagen geleden opende Zuid-Korea haar markt voor rundvlees voor Canada. Zuid-Korea is net als Japan en Taiwan een moeilijke, maar ook zeer lucratieve markt voor rundvlees.

Inspecties

Vrijwel alle Canadese slachterijen zijn nu goedgekeurd. Oekraïne stuurde vorig jaar in september inspecteurs naar slachterijen die door de Canadese overheid zijn goedgekeurd voor export. De deal loopt vooruit op een vrijhandelsverdrag tussen Canada en Oekraïne. De onderhandelingen voor dit verdrag zijn in juli vorig jaar met succes beëindigd. Juridische experts onderzoeken nu of de teksten juridisch gezien goed in elkaar zitten.

Economische nood

Het vrijhandelsverdrag volgt op een associatieovereenkomst, met daarbinnen een vrijhandelsverdrag dat de EU eerder sloot met Oekraïne. De handelsovereenkomsten geven Oekraïne economisch lucht, zeker nu Rusland bijna alle importen uit het land heeft verboden en de schatkist leeg raakt. De landen verkeren in een Koude Oorlog, sinds de Russische steun aan separatisten in Oost-Oekraïne en de Russische annexatie van de Krim.

Oekraïne is met name een grote exporteur van agrarische grondstoffen. In 2014 importeerde Oekraïne voor enkele honderden miljoenen dollars aan rundvlees en varkensvlees.

Beheer
WP Admin