AlgemeenNieuws

Obamas handelsagenda voorlopig gered

Washington – De handelsagenda van Barack Obama is nota bene dankzij de Republikeinse Partij gered. Het Huis van Afgevaardigden stemde vrijdag voor ‘fast-track’-wetgeving. Het Witte Huis krijgt door de wet het onderhandelingsmandaat voor het sluiten van een vrijhandelsverdrag. De wetgeving gaat nu terug naar de Senaat.

Obama dient zijn tweede termijn als president. Een laatste kans dus om invloed uit te oefenen. Het sluiten van grote handelsverdragen met de EU (TTIP) en landen rond de Stille Oceaan (TPP) behoort tot de topprioriteiten. Handelsdeals die zeker in het geval van TPP door de sterk exportgerichte Amerikaanse agribusiness worden omarmd.

Vorige week nog werd de handelswetgeving door het Huis afgestemd. Bij een eerste ronde in de Senaat werd aanvankelijk zelfs een debat over ‘fast-track’ afgestemd. Toen werden tegenstanders, lees: Democraten, op het Witte Huis uitgenodigd en persoonlijk door Obama overgehaald toch voor te stemmen. Nu is ook het Huis in tweede instantie over de streep.

In totaal stemden 218 afgevaardigden voor de wetgeving en 208 afgevaardigden tegen. Het waren vooral de Republikeinen en een handjevol Democraten uit exportgerichte staten die vóór ‘fast-track’ hebben gestemd. De wetgeving is zeer belangrijk omdat de regering dan de onderhandelingen kan voeren zonder steeds terug te moeten naar de volksvertegenwoordiging.

Zonder ‘fast-track’ kunnen leden van het Congres steeds amendementen eisen waarmee de onderhandelaars weer terug aan tafel moeten. Als ‘fast-track’ definitief door het congres komt, stemt de volksvertegenwoordiging in principe alleen over de uitkomst van de onderhandelingen. In de EU ligt het onderhandelingsmandaat al automatisch bij de Europese Commissie.