AlgemeenNieuws

Noordoostpolder wil overleg over wolf

Noordoostpolder – De gemeente Noordoostpolder wil met de opstellers van het wolvenplan overleggen over hoe de gemeente moet omgaan met de mogelijke komst van meer wolven naar het Kuinderbos.

“Het afronden van het door de rijksoverheid bestelde wolvenplan is nu wel urgent”, vindt de gemeente.

Woensdag bleek dat de wolvin die in Luttelgeest werd gevonden daar zeer waarschijnlijk zelf naar toe is gelopen. Ze zou ook enkele weken in het Kuinderbos hebben rondgezworven voor ze werd doodgereden.

“We zijn als gemeente verheugd dat de wolf de ruimte en natuur in Noordoostpolder beschouwt als natuurlijk leefgebied. Maar het is ook niet ongevaarlijk”, stelt de gemeente. “Pluimvee en schapen lopen gevaar. Maar ook onze inwoners kunnen huiverig tegen de aanwezigheid van wolven aankijken.”

Volgens deskundigen heeft de wolf van Luttelgeest een geurspoor achtergelaten, dat andere zwervende wolven nu kunnen volgen. Die komen dan ook in de polder terecht. Het duurt zeker nog een jaar of vijf voordat zich daar of elders een roedel vormt.

Kennisinstituut Alterra van de Wageningen Universiteit werkt al sinds begin dit jaar aan een plan dat Nederland moet voorbereiden op de komst van de wolf. De eventuele vestiging van meer wolven is niet te voorkomen, want de wolf is beschermd en voor zulke dieren moet ruimte worden gemaakt, legt onderzoeker Geert Groot Bruinderink uit.