Koolen kocht het voormalige pluimveebedrijf in Groesbeek in 2016. Een jaar later werden plannen gelanceerd om er een zuivelfabriek te beginnen. De locatie is onlangs verkocht aan een projectontwikkelaar die er 200 woningen wil bouwen. - Foto: Hans Prinsen RundveeNieuws

Nieuwe zuivelfabriek van Kees Koolen mogelijk over de grens

De zuivelfabriek die internetmiljonair Kees Koolen wil beginnen komt niet in het Gelderse Groesbeek, maar mogelijk in Duitsland. Dat zegt Marcel Schiphorst, woordvoerder van Koolen’s Dutch Dairy Products (DDP).

De beoogde locatie voor de zuivelfabriek in Groesbeek, vlakbij Nijmegen, is verkocht aan een projectontwikkelaar die daar 200 woningen wil bouwen. In Groesbeek leefde weerstand tegen de komst van de zuivelfabriek. Ook werden er vraagtekens gezet bij het duurzame karakter van de melkfabriek, ondanks de vele zonnepanelen die Koolen daar wilde installeren.

Vergunningen

De benodigde vergunningen waren nog niet rond. Maar Schiphorst stond op het punt om die aan te vragen. “Net nu we alle onderzoeken en de stukken klaar hadden om als een gecoördineerde vergunningaanvraag in te dienen, gaat er iemand geld bieden”, zegt Schiphorst over de verkoop van de locatie.

De fabriek, met een verwerkingscapaciteit van maximaal 54,9 miljoen liter per jaar, zou vooral gaan draaien op melk van veehouders uit de buurt van Nijmegen. In eerste instantie voor de productie van lang houdbare (UHT) zuivel voor de wereldmarkt. Later kwam ook de productie van streekzuivel van melk van boeren uit de Ooijpolder in beeld. Die streekzuivel wil DDP dan milieuvriendelijk met elektrische busjes bij consumenten in de regio af gaan leveren.

Vogelvriendelijke melk

Als Koolen’s Dutch Dairy Products inderdaad besluit om de zuivelfabriek in Duitsland te beginnen en daar ook de streekzuivel te gaan produceren, is dat geen probleem voor het burgerinitiatief ‘Naar een duurzame Ooijpolder’. Dit burgerinitiatief lanceerde indertijd het voorstel bij DDP om vogelvriendelijke streekzuivel uit de Ooijpolder te gaan maken. ”Een locatie vlak over de grens is voor ons net zo dichtbij als Groesbeek”, zegt Ernst Bouwes van het burgerinitiatief. Vogelvriendelijke melk uit de Ooijpolder, met langjarige contracten en goede melkprijzen voor de veehouders, is belangrijker dan de plek waar die melk wordt verwerkt, aldus Bouwes.

Het doel van Koolen is niet gewijzigd, zegt Schiphorst over de plannen voor een zuivelfabriek. Alleen de locatie om de melk te verwerken, gaat veranderen. Een van de opties is nu dat de zuivelproducten straks in Duitsland worden geproduceerd.

Schiphorst: “Wij hebben op dit moment vijf potentiële vervangende locaties gevonden. Komende periode wordt gebruikt om intern de keuze te gaan maken. Net buiten de landsgrens van Nederland hebben we een plek die ons het meeste aanspreekt. Daar moet nog wel een en ander voor uitgezocht worden wat de (on)mogelijkheden zijn.”

Veel interesse melkveehouders

Kees Koolen kocht het voormalige pluimveebedrijf in Groesbeek in 2016 op een executieveiling. Een jaar later werden plannen gelanceerd om een zuivelfabriek te beginnen op die locatie. DDP zou bij de lancering van de plannen al door veel melkveehouders zijn benaderd met de vraag of ze melk kunnen gaan leveren aan de nieuwe fabriek. Ook zouden enkele melkveehouders interesse hebben getoond voor het leveren van vogelvriendelijke melk, maar dan wel met een langjarig contract bij een melkprijs van 55 cent per liter.

Reacties

  1. Gewoon kul. Hij vraagt een vergunning aan op een agrarische lokatie tegen het dorp die eerst van een ex vriendje van de Bakels was. Vragen ze de vergunning aan op een industrie terrein bv hier in Haps, dan kunnen ze dit jaar nog beginnen. Dat weten ze heus wel dus er zal een gedacht achter zitten. Ook kunnen ze de melk in loonwerk laten bottelen bij een andere ex vriend van de Vreba’s Globemilk.

    1. Juist Hans Bergen En die gedachte is volgens mij veel aandacht trekken en iets willen wat niemand in de buurt wil en er dan ondertussen een slaatje uitslaan . En kan mij niet voorstellen zoals ze hier doen voorstellen dat melkveehouders in de rij staan om te leveren . Dit proces duurt al veel te lang en schept in mijn ogen geen vertrouwen voor melk afzet op langere termijn . Want stel dat ze de fabriek ooit zouden bouwen en de afzet contracten lopen af . Zouden ze zo over kunnen stappen naar andere leveranciers . Of ze verkopen de fabriek . Wat dan als je geen melkafzet garantie hebt en er is opdat moment al veel melk .Hun hebben de buit binnen . En de boer kan stikken .

  2. Beste Armer volgens mij wordt hij alleen maar rijker met al zijn plannen . Zie nu maar weer 200 bouwkavels . Is volgengs mij snel dikke kassa .

  3. 200 bouwkavels is op dit moment grote kassa door de overspannen woning markt en sneller verdient dan jaren strijden voor vergunningen voor melkfabriek

    1. De grond verkopen aan een project onwikkelaar is een prachtige optie die door veel te weinig boeren wordt overwogen. Cashen en wegwezen. Je zou ook kunnen zeggen dat Kees Koolen teveel ondernemer is om de kans bouwgrond te verkopen aan zijn neus voorbij te laten gaan. Wat betreft de melkfabriek heeft Koolen ook zowiezo de tijd niet aan zijn zijde. Het vergunningsproces kan in Nederland vele jaren duren en dan komt de vergunning als de goeie man met pensioen is.

Beheer
WP Admin