Rechtbank Overijssel begint maandag met de behandeling van een serie stikstofzaken. - Foto: ANP AlgemeenNieuws

Nieuwe serie stikstofzaken bij rechtbank Overijssel

Opnieuw behandelt een rechtbank volgende week een hele serie zaken gerelateerd aan stikstof en agrarische bedrijven.

De rechtbank Overijssel start vanaf maandag met het behandelen van 33 stikstof- en landbouwgerelateerde zaken. De zaken worden behandeld in drie clusters. Volgende week draait het eerst om verleende natuurbeschermingswetvergunningen. In de weken daarna zullen nog twee groepen zaken behandeld worden: handhavingsverzoeken rondom beweiden en bemesten, en handhavingsverzoeken over PAS-melders.

Rechtbank vernietigt besluit provincie

Soortgelijke zaken lopen ook in andere provincies. De rechtbank Midden-Nederland behandelde vorig jaar ook een serie van 17 stikstof- en vergunninggerelateerde zaken tegelijk, waarbij soortgelijke thema’s aan bod kwamen. Deze rechtbank vernietigde alle 17 besluiten van de provincie Utrecht.

Opmerkelijk voorwoord

Die rechtbank kwam toen ook met een opmerkelijk voorwoord bij de serie uitspraken: een oproep richting politiek. Stikstofproblematiek is een maatschappelijk vraagstuk, geen individuele zaak, aldus de rechter. “Als hiervoor een oplossing wenselijk wordt geacht die verder gaat dan die individuele zaak, dan is het aan de overheid om nu in actie te komen”, aldus de Midden-Nederlandse rechter.

Lees alles over het stikstofbeleid in dit dossier.

Beheer
WP Admin