Foto: Cor Salverius Fotografie RundveeFoto

Nieuwe potstal bouwen: foto’s montage stroverdeler

Vof Sinneveld verplaatst de gelijknamige boerderij hemelsbreed 150 meter, over een gevaarlijke, onbewaakte particuliere spoorwegovergang. Boerderij volgt de stalbouw. Dit is deel 6: de stroverdeler.

 • Wouter Hartendorf (39) heeft in vof met zijn vrouw Femke (34) en schoonouders Joop (70) en Femmie (61, niet op de foto) in Santpoort-Zuid (N.-H.) boerderij Sinneveld. Op de foto staan ook dochters Madelief (7), Jasmijn (8) en Fleurtje (10). De vof heeft circa 55 stuks vleesvee (Marchigiana), 20 schapen met bijhorende lammeren, 22 pensionpaarden, een paar fokpaarden, een zorgboerderij en beheert ongeveer 30 hectare grasland. Begin mei startte de bedrijfsverplaatsing. - Foto's: Cor Salverius Fotografie

  Wouter Hartendorf (39) heeft in vof met zijn vrouw Femke (34) en schoonouders Joop (70) en Femmie (61, niet op de foto) in Santpoort-Zuid (N.-H.) boerderij Sinneveld. Op de foto staan ook dochters Madelief (7), Jasmijn (8) en Fleurtje (10). De vof heeft circa 55 stuks vleesvee (Marchigiana), 20 schapen met bijhorende lammeren, 22 pensionpaarden, een paar fokpaarden, een zorgboerderij en beheert ongeveer 30 hectare grasland. Begin mei startte de bedrijfsverplaatsing. – Foto’s: Cor Salverius Fotografie

 • De laatste weken is het hard gegaan op de nieuwe bedrijfslocatie van vof Sinneveld. De buitenkant van de potstal (links) en paardenstal is afgerond. De glazen deuren, goten en gordijnen zijn geplaatst. De ontsluitingsweg op de achtergrond is kort na deze reportage geasfalteerd.

  De laatste weken is het hard gegaan op de nieuwe bedrijfslocatie van vof Sinneveld. De buitenkant van de potstal (links) en paardenstal is afgerond. De glazen deuren, goten en gordijnen zijn geplaatst. De ontsluitingsweg op de achtergrond is kort na deze reportage geasfalteerd.

 • Hier is goed te zien wat de afgelopen weken allemaal is gebeurd. Eind oktober zijn de gordijnen en hemelwaterafvoer gemonteerd. Ook de buitenverlichting is inmiddels geplaatst. De elektricien heeft in november veel uren gemaakt. De erfverharding is als laatste aan de beurt, in januari en februari.

  Hier is goed te zien wat de afgelopen weken allemaal is gebeurd. Eind oktober zijn de gordijnen en hemelwaterafvoer gemonteerd. Ook de buitenverlichting is inmiddels geplaatst. De elektricien heeft in november veel uren gemaakt. De erfverharding is als laatste aan de beurt, in januari en februari.

 • Alle gebouwen hebben dezelfde antraciet grijze uitstraling en er is veel lichtinval. Zowel via de lichtstraat als de glazen deuren. Op de voergang van de potstal is een oranje stroverdeler te zien. Een keuze uit arbeidsgemak en gezondheid van de koeien. Op 20 november werd deze machine geïnstalleerd. Eind oktober was de rails voor deze stroverdeler al vastgelast.

  Alle gebouwen hebben dezelfde antraciet grijze uitstraling en er is veel lichtinval. Zowel via de lichtstraat als de glazen deuren. Op de voergang van de potstal is een oranje stroverdeler te zien. Een keuze uit arbeidsgemak en gezondheid van de koeien. Op 20 november werd deze machine geïnstalleerd. Eind oktober was de rails voor deze stroverdeler al vastgelast.

 • Aan het begin van de ochtend wordt de automatische stroverdeler de potstal ingereden. Hartendorf koos voor het kleinste type stroverdeler van Van den Brink. De werkzaamheden namen elf uur in beslag. Om zeven uur ’s avonds was alles klaar, inclusief testronde.

  Aan het begin van de ochtend wordt de automatische stroverdeler de potstal ingereden. Hartendorf koos voor het kleinste type stroverdeler van Van den Brink. De werkzaamheden namen elf uur in beslag. Om zeven uur ’s avonds was alles klaar, inclusief testronde.

 • De stroverdeler staat op de juiste plek onder de rails en wordt hier omhoog gelierd. De verdeler hangt straks vier meter boven de voergang aan een rails. De pot is dieper, maar als die helemaal gevuld is hangt de stroverdeler ook 4 meter boven de Marchigiana’s.

  De stroverdeler staat op de juiste plek onder de rails en wordt hier omhoog gelierd. De verdeler hangt straks vier meter boven de voergang aan een rails. De pot is dieper, maar als die helemaal gevuld is hangt de stroverdeler ook 4 meter boven de Marchigiana’s.

 • Twee medewerkers waren de hele dag in de weer met de stroverdeler. Hier hangen ze de wieltjes van de verdeler aan de rails. De stroverdeler heeft zeven elektromotoren.

  Twee medewerkers waren de hele dag in de weer met de stroverdeler. Hier hangen ze de wieltjes van de verdeler aan de rails. De stroverdeler heeft zeven elektromotoren.

 • De rails heeft een veiligheidssysteem dat de stroverdeler automatisch stopt als die een werkgang gehad heeft.

  De rails heeft een veiligheidssysteem dat de stroverdeler automatisch stopt als die een werkgang gehad heeft.

 • De voergang is inmiddels gecoat en al het hekwerk is geplaatst en afgesteld. Ook de alle lampen zijn opgehangen. Aan de rechterkant van de potstal zijn de groepshokken 10 meter breed. Aan de linkerkant is dit 5 meter. Dat deel is bedoeld voor jongvee of een enkele koe.

  De voergang is inmiddels gecoat en al het hekwerk is geplaatst en afgesteld. Ook de alle lampen zijn opgehangen. Aan de rechterkant van de potstal zijn de groepshokken 10 meter breed. Aan de linkerkant is dit 5 meter. Dat deel is bedoeld voor jongvee of een enkele koe.

 • Op 21 november is ook de watervoorziening aangesloten. Hartendorf koos voor een rondpompsysteem zodat het water in beweging blijft en bij vorst niet kan bevriezen.

  Op 21 november is ook de watervoorziening aangesloten. Hartendorf koos voor een rondpompsysteem zodat het water in beweging blijft en bij vorst niet kan bevriezen.

 • Het werk aan de stroverdeler gaat verder. Langs de rails hangt een kunststof baan waar koperstroken voor stroomtoevoer zorgen. Hier is de ruime lichtinval in de potstal ook goed te zien. De lichtstraat in de nok is 4 meter breed.

  Het werk aan de stroverdeler gaat verder. Langs de rails hangt een kunststof baan waar koperstroken voor stroomtoevoer zorgen. Hier is de ruime lichtinval in de potstal ook goed te zien. De lichtstraat in de nok is 4 meter breed.

 • Hier worden de geleiders bevestigd.

  Hier worden de geleiders bevestigd.

 • Nog een foto van de stroombaan.

  Nog een foto van de stroombaan.

 • De montage van de stroverdeler werd op dezelfde dag afgerond. ’s Avonds voerde Hartendorf al een succesvolle testronde uit. Kort na deze reportage – op 22 november zijn de Marchigiana’s de stal al ingegaan. Ander positief nieuws: medio november zijn de eerste drie kalveren van dit seizoen geboren. De laatste op de oude locatie.

  De montage van de stroverdeler werd op dezelfde dag afgerond. ’s Avonds voerde Hartendorf al een succesvolle testronde uit. Kort na deze reportage – op 22 november zijn de Marchigiana’s de stal al ingegaan. Ander positief nieuws: medio november zijn de eerste drie kalveren van dit seizoen geboren. De laatste op de oude locatie.

 • Een overzicht in de paardenstal. Boven de kantoorruimte op de achtergrond wordt een berging ingericht. De paardenboxen zijn inmiddels ingemeten. Ook hier koos vof Sinneveld voor een vier meter brede lichtstraat. Boven de berging zit een Velux-lichtstraat.

  Een overzicht in de paardenstal. Boven de kantoorruimte op de achtergrond wordt een berging ingericht. De paardenboxen zijn inmiddels ingemeten. Ook hier koos vof Sinneveld voor een vier meter brede lichtstraat. Boven de berging zit een Velux-lichtstraat.

 • Aan de mestplaat hoeft weinig meer te gebeuren. De zijmuren zijn geplaatst. Er is ruimte voor ongeveer 800 kuub vaste mest. Onder de mestbak kan 340 kuub gier en regenwater opgevangen worden.

  Aan de mestplaat hoeft weinig meer te gebeuren. De zijmuren zijn geplaatst. Er is ruimte voor ongeveer 800 kuub vaste mest. Onder de mestbak kan 340 kuub gier en regenwater opgevangen worden.

 • Met het woonhuis is het ook hard gegaan. De prefab klapdaken zaten vlot op hun plek en de dakkapellen zijn ook klaar. Ook de zinken afvoeren zijn gemonteerd. Daarnaast is de keuken al ingemeten.

  Met het woonhuis is het ook hard gegaan. De prefab klapdaken zaten vlot op hun plek en de dakkapellen zijn ook klaar. Ook de zinken afvoeren zijn gemonteerd. Daarnaast is de keuken al ingemeten.

 • Binnen zijn de stukadoors al flink bezig geweest. Ook de vloerverwarming is inmiddels aangelegd. Alleen de plafonds moeten nog. Komend voorjaar zal Boerderij nog één keer bij vof Sinneveld langsgaan voor een uitgebreide reportage. Dan mét Marchigiana's.

  Binnen zijn de stukadoors al flink bezig geweest. Ook de vloerverwarming is inmiddels aangelegd. Alleen de plafonds moeten nog. Komend voorjaar zal Boerderij nog één keer bij vof Sinneveld langsgaan voor een uitgebreide reportage. Dan mét Marchigiana’s.

Check ook eerdere reportages over de bedrijfsverplaatsing:

 1. Potstal bouwen over het spoor: boorpalen met beton
 2. Potstal bouwen over het spoor: muren plaatsen
 3. Potstal bouwen over het spoor: beton storten
 4. Potstal bouwen over het spoor: spanten plaatsen
 5. Potstal bouwen over het spoor: het dak erop
Beheer
WP Admin