Partner
Enkele veel voorkomende onkruiden in zomergraan: hennepnetel, zwaluwtong, muur, kamille, perzikkruid. Andere veel voorkomende onkruiden in zomergraan zijn bijvoorbeeld melganzevoet, kleefkruid en aardappelopslag. Deze zijn te bestrijden met Pixxaro. - Foto: Corteva Agriscience AkkerbouwPartner

Nieuwe mogelijkheden in onkruidbestrijding zomergraan

De zomergranen ontwikkelen zich goed, evenals de onkruiden. Deze kunnen het beste bestreden worden rond het einde van de uitstoeling van het graan. Meestal is dat in de eerste twee weken van mei. Met het nieuwe middel Pixxaro zijn er nieuwe mogelijkheden voor de onkruidbestrijding in de zomergranen.

Pixxaro van Corteva Agriscience is recent toegelaten en is inmiddels ook leverbaar. Pixxaro is een combinatie van twee groeistoffen: Starane Top en Arylex. De Starane zorgt voor de werking tegen veelknopigen, zwarte nachtschade, aardappelopslag, enzovoort. Arylex zorgt voor een werking tegen onkruiden zoals paarse dovenetel, hoenderbeet, melganzevoet, ooievaarsbek, hennepnetel, hondspeterselie en duivenkervel.

Pixxaro combineren met Tapir

Het advies is om Pixxaro te combineren met Tapir. Dit levert een breedwerkende en sterke mix op tegen onkruid in zomergraan. Melganzevoet wordt door deze mix ook bestreden.

Windhalm en duist

Bij vroege zaai van het zomergraan kunnen er ook jonge onkruidgrassen kiemen zoals windhalm en duist. In zomertarwe is het mogelijk om daartegen een mix van Pixxaro met Capri Twin in te zetten (let op: alleen in zomertarwe, níét in zomergerst of haver!).

Aardappelopslag

In zomergraan proberen we meestal met een éénmalige bespuiting ook de aardappelopslag op te ruimen. Dit vereist wel een goede timing. Aardappelen die net bovenkomen groeien vanuit knolreserves en zijn dan moeilijk te bestrijden. Aardappelen hoger dan 20 cm hebben inmiddels een sterk wortelstelsel en zijn ook lastig te bestrijden.

In de tussenliggende periode (de opslag is dan 10 tot 20 cm hoog) is aardappelopslag met één toepassing behoorlijk goed te bestrijden. Er kunnen wel verschillen tussen aardappelrassen zijn. Daarom kan soms een tweede bespuiting nodig zijn.

Beheer
WP Admin