AlgemeenAchtergrond

Nieuwe Chinese test kan melamine in melk opsporen

Chinese onderzoekers hebben een test ontworpen waarmee goedkoop en snel gekeken kan worden of melk melamine bevat.

Dat maakte de onderzoekers in Talanta Journal bekend.

De sneltest voor melamine had sinds de melaminebesmetting in 2008 prioriteit bij de Chinese regering. De vervuiling in melk dode zes kinderen en zorgde voor ongeveer 300.000 zieken.

Het is niet zo dat de nieuwe test de enige manier is om melamine op te sporen. Daar bestonden al testen voor, maar die zijn volgens de onderzoekers traag, arbeidsintensief en duur. “Ze werken wel goed.”

Met overheidssubsidie vonden de onderzoekers een goedkoper en sneller alternatief. Zij ontwikkelde een kleurentest. Daarbij maken zij gebruik van de invloed van melamine op gouden nanodeeltjes. “Normaal reageren die en verandert de kleur op de stick in paars. Wanneer er melamine in de melk zit gebeurt dat niet.”

De nieuwe test kan in 30 minuten klaar zijn en kan op elk moment gedaan worden. De nauwkeurigheid is volgens de onderzoekers met het blote oog al heel goed. Onder een microscoop kan die nauwkeurigheid verder verbeteren.

“De test is niet zo nauwkeurig als sommige bestaande testen, maar goed genoeg om aan de regelgeving omtrent melamine te voldoen”, vertellen de onderzoekers.

In Europa en de VS is de toegestane melaminehoeveelheid vastgesteld op 2,5 milligram per kilo. In China is de grens hetzelfde, alleen bij producten bedoeld voor zuigelingen staat de grens vast op 1 milligram.

Beheer
WP Admin