Foto: Mark Pasveer AlgemeenNieuws

Nieuwe actiegroep wil stikstofbeleid stilzetten

Het stikstofbeleid in Nederland moet voorlopig worden stopgezet tot er meer wetenschappelijke onderbouwing is voor de stikstofeffecten op de natuur. Het rekenmodel Aerius en de kritische depositiewaarden (KDW) moeten buiten de vergunningverlening worden gehouden, vanwege te grote onzekerheden; en bovendien moet er onafhankelijk onderzoek komen naar de effectiviteit en kwaliteit van het natuurbeheer.

Die verzoeken leggen de stichting NewMob en de stichting Stikstofclaim op tafel bij minister Christianne van der Wal. De Stichting NewMob – met een subtiele verwijzing naar de milieuactiegroep MOB – is eerder dit jaar opgericht en heeft zich tot doel gesteld zich in te zetten voor ‘een goed beheer en behoud van de Nederlandse karakteristieke flora en fauna’. Directeur van de stichting is Jan-Cees Vogelaar.

Vogelaar schrijft samen met John Spithoven van de Stichting Stikstofclaim in de brief aan Van der Wal dat zij het onderzoek naar de verzuring en vermesting op 150 meetlocaties moet hervatten, en ook moet uitvoeren in alle Natura 2000-gebieden. Dat onderzoek is in de jaren 1986 tot 2014 uitgevoerd.

Wetenschappelijke onderbouwing

Daarnaast willen de beide organisaties dat er een wetenschappelijke onderbouwing komt over de opkomst van brandnetels en braamstruiken en wat daarvan de oorzaak is. Van der Wal stelt dat stikstof mede de oorzaak is van de groei van bramen en brandnetels. ‘Wij verzoeken u om ons binnen twee weken te voorzien van de wetenschappelijke onderzoeken of monitoringsgegevens over de oppervlakten braamstruiken en brandnetels en hun verloop van de afgelopen 30 jaar’, aldus NewMob en Stikstofclaim, die verder aangeven dat de monitoring van de bossen door Wageningen Universiteit laat zien dat het eigenlijk best goed gaat met de bossen.

In de brief wordt ook gewezen op de mogelijke risico’s voor de natuur van een vermindering van de stikstofneerslag. Minder stikstofneerslag in stikstofarme natuurgebieden kan leiden tot een afname van de flora en fauna, zo bleek eerder in internationaal onderzoek. Dat kan nadelig zijn voor de biodiversiteit.

Vogelaar en Spithoven vragen Van der Wal om zich te “ontwikkelen naar een minister die iets minder doldriest te werk gaat, maar zorgvuldig eerst alle facetten van de kwetsbare ecosystemen in beeld brengt, voordat er zeer ingrijpend beleid wordt ontwikkeld, waarvan we mogelijk later heel veel spijt krijgen”.

Lees meer over het stikstofbeleid

Reacties

  1. Eerst maar eens ophouden met erkennen dat er een stikstof probleem is. Volgende crisis wordt zoetwater tekort. Ze toveren de ene na de andere crisis uit hun hoed.

  2. IK ZIT 75 METER VAN HET BOS, HET BOS IS NOG NOOIT ZO MOOI EN GOED GEWEEST ALS DE LAATSTE 2 A3 JAAR , DENK ALS JE DE VEEHOUDERIJ STOPT HET BOS MET GANG ACHTERUIT GAAT.
    ER IS TOTAAL GEEN STIKSTOFPROBLEEM

  3. Jan Braakman, ik begrijp dat er enige voorliefde voor de naam Jan bestaat, maar om nu John Spithoven ook al Jan te noemen gaat wel wat ver. Hopelijk is het per ongeluk zover gekomen, zo niet dan blijkt daaruit wel bijzonder weinig interesse in een van de weinige groepen boeren die nog echt strijden voor het voortbestaan van de sector.

    1. Dank voor deze correctie – passen we aan (met excuus aan John Spithoven).

  4. Iemand,zich al afgevraagd waarom langs de snelwegen in de berm er geen brandnetels en bramen woekeren met al die nox stikstof uitstoot……of hebben we geen probleem….kan iemand dat verklaren

  5. In het artikel van Boeren Business, staat ook nog iets over NBO s.Natuur beherende organisaties. Hoe wordt hun werk gecontroleerd. Hier zou een onafhankelijk onderzoek naar moeten komen.Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten????
    Jan Braakman schrijft hier niks over

    1. In bovenstaande stuk staat: “en bovendien moet er onafhankelijk onderzoek komen naar de effectiviteit en kwaliteit van het natuurbeheer” – dat gaat precies daarover.

Beheer
WP Admin