VarkensOpinie

Niets mooiers dan op de boerderij

Afgelopen week waren er talloze bijeenkomsten, komende week ga ik vooral lekker thuis werken. Beton storten, voer bereiden, genieten in de stal.

Ik heb veel politieke bobo’s ontmoet vorige week. Daarmee werd gelijk weer bevestigd dat ik met politiek weinig affiniteit heb. Allereerst was er maandag een politieke avond met CDA-EU-lijsttrekker Esther de Lange, georganiseerd door LTO en NAJK uit de omliggende gemeenten. Veel gepraat, weinig verteld, met verkiezingen in zicht wordt politiek meestal de grote goednieuwsshow. Op mijn vraag hoe ze tegen Nederlandse regels aankijkt, die Europese wetgeving overstijgen, antwoordde ze dat dit gewoon moet kunnen. Kort ervoor had ze haar inleiding afgesloten met het pleidooi voor een eensgezinde EU, temeer omdat EU-inwoners maar 7 procent van de wereldbevolking uitmaken en dit in de toekomst zakt tot onder 5 procent. Onbegrijpelijk vind ik dan dat je binnen deze 5 procent toch nog weer eilandwetgeving gaat toestaan, zeker wanneer het bijvoorbeeld om dierenwelzijn gaat. Het zal toeval zijn, twee dagen later belde de VVD voor een politiek café in de varkensshowroom.

Martien van Kempen

Op dinsdag was er de tweede avond met een C, die van de eigen kerk, waar ik met veel plezier bestuurlijk actief ben als ouderling, kerkrentmeester en op zondagmorgen altijd de beamerpresentatie bedien. We helpen en respecteren elkaar, verder zijn we hier niet zo zwaar op de hand en is een nieuwsbrief op zondag zeker toegestaan.

Woensdagavond was dan de veelbesproken themabijeenkomst Mest in en rondom de varkensshowrooms. Maar liefst 100 auto’s stonden er geparkeerd en er waren 160 aanwezigen. Gelukkig was het droog, maar het waaide stevig. Onze mest die tijdens de demonstraties van de band kwam, waaide gelijk het dak over, mestoverschot opgelost …

De inleiding van Martien van Kempen vond ik persoonlijk erg goed, met name door de chronologische opbouw van gepresenteerde verwerkingstechnieken. De zes bedrijven in de bedrijvencarrousel deden hun uiterste best om de aanwezigen enthousiast te maken en er werd nog tot in de kleine uurtje genetwerkt onder het genot van een gehaktbal en een drankje.

Aalt Dijkhuizen

Donderdagmiddag en -avond was het afscheid van Aalt Dijkhuizen, waarvoor alle agrarische ondernemers van 1995 tot 2013 door hem persoonlijk uitgenodigd waren. De politieke aanwezigheid was groot, tijdens de inleidingen van Henk Kamp en Job Cohen zat ik gelijk voor Gerrit Braks en tijdens de receptie ging Jan Peter Balkenende als eerste in gesprek met collega-agrarisch ondernemers. Ik had toen mijn eigen vertrouwde maten al gevonden, zowel Kamerlid Jaco Geurts als EU-kandidaat Wyno Zwanenburg.

Het is wel even wennen, het geweldige NVV voorzitter-secretaris-duo van weleer profileert zich nu afzonderlijk middels de eigen politieke kleur, te weten CDA en VVD. Eén ding is 100 procent zeker, beiden zullen nooit hun afkomst verloochenen en ik heb ze dan ook hoger zitten dan alle voornoemde bobo’s bij elkaar opgeteld.

De afscheidsbijeenkomst stond in het teken van de Gouden Driehoek, waarmee gedoeld werd op de cohesie tussen overheid, onderwijs en bedrijfsleven. Met ‘bedrijfsleven’ werden zowel de periferie als de boerenstand bedoeld. De periferietop was royaal vertegenwoordigd, naast de agrarisch ondernemers heb ik verder geen boer gezien.

Paul Bens

Vrijdagmiddag en -avond tot slot ging ik naar de ProDromi-bijeenkomst in Berg en Bos. Ik was er anders wellicht niet geweest, maar ik mocht een eigen geluid leveren in een panel tijdens de afsluiting van de dag. Het was echter zeer de moeite waard, super georganiseerd, prachtige locatie en mooie aankleding van de zaal. Maar liefst vijftien trotse collega’s, die elk op hun eigen bedrijf kraamhokken met vrijlopende zeugen getest hebben. Bevlogen sprekers als Han Swinkels, Anita Hoofs en Marrina Schuttert. Van Marrina heb ik het meest opgestoken, maar dat was niet voor het eerst. Zij durft te zeggen hoe ze erover denkt en bracht onder meer tandjes slijpen in directe relatie met lactovoer. Dat kan ik zeker bevestigen, sinds we zelf ons eigen lactovoer maken worden er ook nooit meer tandjes geslepen.

Als ProDromi-element passen we op ons bedrijf succesvol de eenvoudige verhangbare onderkruip toe (slechts €50). Biggenlampen en stopcontacten zijn verbannen uit de kraamstal. Met de jutezakken hebben we een proef gedaan, dit leidde niet tot verbetering. Het verbaast me niet dat ook een collega met Topigs 50-zeugen dit concludeerde, evenals onze Hypor een easy kraamzeug die niet om toeters en bellen vraagt.

Paul Bens kwam op deze bijeenkomst met een juiste economische boodschap. Alleen ProDromi is nog geen concept, hij berekende de meerprijs op €2 per big, maar rekende door naar 30 cent (!) per kilo vlees. Binnen een total free-concept hoort naast ProDromi ook vrije uitloop in de gehele dracht en wellicht zelfs in de dekstal. Daarnaast hogere oppervlaktenormen. Het devies: bezint eer ge begint.

Marrina Schuttert

Gelukkig waren al deze bijeenkomsten aan het eind van de dag, zodat er nog genoeg uren overbleven voor thuis en de boerderij. Genieten van mooie tomen en weelderige biggen. Op zondagavond mocht ik weer een aantal zeugen insemineren, ze komen iets vroeger in de bronst. Op advies van Marrina Schuttert heb ik zaterdag gelijk doorgevoerd dat we de eerste 24 uur niet meer aan de biggen komen. Dat scheelt een hoop werk en het staartje dat we coupeerden (gas) kan ook best met de derdedagsbehandeling mee.

Verder heb ik zaterdag de sloophamer gehanteerd en laatste voorbereidingen getroffen voor de betonstort van morgenvroeg. De nieuwe loods van 40 x 20 meter is bijna klaar, we gaan na ruim acht jaar houtpellets over op snippers, inclusief nieuwe kachel en royale binnenopslag. Een nieuwe boiler ligt voor ons klaar in Uddel (Gld.), maar deze reist eerst nog naar de LIV in Venray (L.), waar we als sector weer voor miljoenen de lucht inschieten. Het gaat best goed … Afgelopen anderhalf jaar hebben we op ons bedrijf flink ervaring opgedaan met gefermenteerde voeders en ik denk nu wel te weten hoe we het door moeten zetten. Daarover een andere keer meer. Eerst straks lekker de stal in, er is niets mooiers dan op de boerderij.

Bron: Farm Focus

Alles over de Tweede Kamerverkiezingen en de kabinetsformatie lees je in dit dossier!

Beheer
WP Admin