Foto: Henk Riswick AkkerbouwNieuws

NEPG bezorgd over prijsdaling aardappelen

De Noordwest-Europese aardappeltelersvereniging NEPG maakt zich zorgen na de forse prijsdaling in de afgelopen weken voor vrije aardappelen. In het begin van het seizoen noteerden de aardappelen nog € 50 per 100 kilo, inmiddels is het prijsniveau gezakt naar € 10 per 100 kilo.

Door de lage prijzen zien aardappeltelers hun kosten niet meer gedekt. Volgens de NEPG mist er een logica tussen de huidige noteringen en het volume dat daadwerkelijk wordt verhandeld. Nu er vrijwel geen vraag is naar vrije aardappelen vanwege het grote volume aan gecontracteerde aardappelen zijn er zeer weinig gedane zaken. De zeer smalle markt leidt volgens de telers tot meer indicatieve noteringen.

Niet in paniek raken

De NEPG roept telers op om niet in paniek te raken. De markt voor de lange termijn ziet er goed uit. De verwerkende industrie heeft volgens de NEPG zo’n 2 miljoen ton meer aan grondstof nodig dan de afgelopen twee jaar en dat biedt op termijn goede prijsvooruitzichten. Daarmee wil de NEPG maar zeggen dat de afzet van bewaaraardappelen er veel beter uitziet dan de huidige negatieve stemming in de markt.

De aardappeltelersvereniging wijst de Europese aardappelverwerkers er op dat de huidige prijsontwikkeling geen stimulans zijn om aardappelen te telen. Dat terwijl de teelt door wetgeving en toenemende kosten wel steeds riskanter en moeilijker wordt. “Elke belanghebbende in de Europese aardappelindustrie zou met al deze informatie rekening moeten houden als het zijn doel is om het momentum van zijn aanbod voor de volgende campagne vast te houden”, benadrukt de NEPG.

Reacties

  1. Voor chips en tafelaardappelen wordt momenteel een veel betere prijs betaald.
    Voor ons telers wellicht interessant ipv frietrassen om een dubbeldoelras te telen.

Beheer
WP Admin