Aardappelen rooien eind november op het natte land van Noord-Brabant. Op de achtergrond de suikerfabriek van Dinteloord. - Foto: Peter Roek AkkerbouwNieuws

NEPG: 15% aardappelen nog niet geoogst in Nederland

1,4 miljoen ton aardappelen zitten door de extreme natheid nog in de grond in West-Europa. In Noord-Frankrijk, Nederland en België zijn aardappeltelers het zwaarst getroffen.

In Nederland zit nu nog 15% van de aardappelen in de grond, in België 11%. In ieder geval een deel hiervan moet als verloren worden beschouwd. Ook zijn er problemen met de bewaring. Dat meldt de NEPG, de Noordwest-Europese federatie van aardappeltelers.

Opbrengsten aardappeloogst

Tot nu toe is volgens de NEPG 22,2 miljoen ton aardappelen geoogst van de 23,6 miljoen ton in Nederland, België, Frankrijk en Duitsland. 1,4 miljoen ton is nog niet geoogst. De opbrengst is in deze landen dit jaar gemiddeld 45,8 ton per hectare. Dat is gemiddeld ruim 6% meer dan vorig jaar. De kosten van de oogst, inclusief schoonmaken, drogen en opslag, zijn hoog.

Begin vorige week meldde de Belgische brancheorganisatie Belpotato nog dat een vijfde tot een kwart van de aardappelen in België nog niet was gerooid. De schatting van NEPG is dus gunstiger.

Vrees voor tekort pootaardappelen

De NEPG vreest voor volgend voorjaar een tekort aan pootgoed. Er zal 20% minder pootgoed beschikbaar zijn dan afgelopen jaar. Het areaal was dit jaar bijna 7% kleiner dan vorig jaar. Bovendien zijn de geoogste poters groter van formaat maar kleiner in aantal. Daar komt bij dat in de Benelux, Frankrijk, Duitsland, Denemarken en Schotland veel pootgoed is gedeclasseerd vanwege kwaliteitsproblemen.

Beheer
WP Admin