Foto: Peter Roek AlgemeenNieuws

Nefyto teleurgesteld over EU-voorstel

Nefyto is teleurgesteld dat de Europese Commissie voor bepaalde criteria voor hormoonverstorende stoffen in gewasbeschermingsmiddelen heeft gekozen.

De Commissie koos na 6 jaar onderzoek voor de zogeheten WHO/IPC-criteria. De criteria gaan uit van intrinsieke stofeigenschappen. Nefyto, de brancheorganisatie voor de agrochemische industrie, vindt dat stoffen altijd aan een risicoanalyse moeten worden onderworpen.

Gevaarlijke stoffen

De risico’s kunnen ook bij gevaarlijke stoffen beperkt zijn, aldus Nefyto, als ze slechts in beperkte mate in een product aanwezig zijn of bij aanwending niet of nauwelijks hun omgeving raken. Met de voorgestelde criteria van de Commissie kan volgens Nefyto echter geen onderscheid worden gemaakt tussen stoffen die geen dreiging voor de gezondheid vormen en stoffen die daadwerkelijk schade zouden kunnen veroorzaken.

Derogatiemogelijkheid

In het voorstel is wel een derogatiemogelijkheid opgenomen op op basis van ‘risico’ en ‘blootstelling aan gewasbeschermingsmiddelen’. Regelgeving door middel van derogatie is echter niet wenselijk en onvoorspelbaar, aldus Nefyto, dat onder meer Bayer, Syngenta, BASF en Monsanto vertegenwoordigt. Hiermee worden onzekerheden voor productontwikkeling en innovatie vergroot.

 

Boerderij gaat ook dit jaar weer op zoek naar de Beste Gewasbeschermer. De opzet van de wedstrijd is anders dan in voorgaande jaren. Voor editie 2016 zoeken we de akkerbouwer die de ‘schoonste’ fritesaardappel van Nederland teelt. Ofwel: wie teelt fritesaardappelen met de minste milieubelasting per kilo geoogst product?Ding mee naar de titel Beste Gewasbeschermer 2016

Win een drone à €1.200 en een Heliosec à €5.000

Meld je aan op boerderij/bestegewasbeschermer

Schrijf je in voor de nieuwsbrief gewasbescherming en ontvang maandelijks gratis artikelen die normaal alleen te lezen zijn voor abonnees.
Beheer
WP Admin