Nedertarwe is graan van dichtbij. Het graan komt van Nederlandse bodem en wordt door gecertificeerde boeren volgens richtlijnen geteeld voor CZAV en Koopmans. - Foto: Mark Pasveer AkkerbouwNieuws

Nedertarwe van CZAV en Koopmans schaalt op; 50 telers zorgen voor graan

Het initiatief Nedertarwe van CZAV en meelproducent Koopmans breidt uit. 50 telers verbouwen het graan.

Vorig jaar leverde CZAV 2.000 ton tarwe aan Koopmans binnen het initiatief Nedertarwe. Dit jaar 4.500 ton en komend jaar groeit de hoeveelheid naar 15.000 ton tarwe. Ruim 50 telers zullen voor dit graan zorgen. Dat maakten beide partijen vandaag bekend.

De telers die graan telen binnen dit concept moeten zich houden aan bepaalde richtlijnen op gebied van duurzaamheid. Bijvoorbeeld de aanleg van bloemenranden, het werken aan een betere bodemvruchtbaarheid en het beperken van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. De ambitie is om ook de uitstoot van CO2 in de toekomst mee te nemen in de richtlijnen.

Lees ook: Lokaal graan voor transparantere keten

Nedertarwe: graan voor broodmeel

Koopmans en CZAV gingen twee jaar geleden een samenwerking aan om de graanketen lokaal te maken en te verduurzamen. Met het graan wordt broodmeel gemaakt. Over het algemeen komt de tarwe voor het meel voor broden uit het buitenland. Andersom teelt Nederland veelal maaltarwe, bedoeld voor veevoer.


Nieuwsbrief Graanmarkt

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van noteringen en marktontwikkelingen binnen de graanmarkt.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin