Premium
Oogst van soja in Brazilië. - Foto: ANP AlgemeenOpinie

‘Nederlandse import is niet ontbossingsvrij’

Reacties

 1. Plaats nou eens een keer het verhaal van BBB over hoe sojaschroot, dus geen sojabonen !!!!!!!!!!!! worden geteeld in de wereld om soja olie te gebruiken voor menselijke consumptie. Procentueel is dat misschien niet veel, maar om het stoppen van bossen te kappen is dat waar de mensheid moet beginnen. Sojabonen worden niet geteeld om koeien te voeden, maar (vegetarische) mensen !!!!!!!!!! KIJK GOED NAAR DIT VERHAAL REDACTIE

 2. Ach ja steeds weer het BOERDERIJ verhaal, onafhankelijk weekblad sinds???????????????????

 3. Natasja Oerlemans is van het WNF Dan weet je van te voren wel wat voor verhaal je krijgt te horen.De boeren op alle mogelijke manieren zo zwart mogelijk maken en op naar een veganistische samen leving.En palmolie en cacao heeft al helemaal niks met veehouderij te maken behalve dat de dieren het waardeloze palmpit schroot op vreten en er hoogwaardig voedsel van maken en kostbare mest,anders moest er nog meer regenwoud worden ontgonnen maar dat willen ze in die kringen niet horen.

 4. WNF geeft zelf aan in het rapport dat veel van de ontboste gronden braak liggen. Het is dus niet aantrekkelijk om daar soja of iets anders te verbouwen. Dit beteken dat de “main driver” voor ontbossing dus niet verbouwen van soja is , maar de kap voor hardhout.

 5. Wat wil ze nu? Ontbossing stoppen door enkele nederlandse dieren te verplaatsen naar het buitenland? Hopelijk is dat niet het verstand waar we op zitten te wachten.

 6. Dus omdat de Nederlandse veehouderij gecertificeerde soja koopt maar het in het schip niet precies kan aanwijzen is het niet goed “genoeg”. Dat zal het bij zo’n groeperingen nooit zijn want het word toch weer iedere keer bijgesteld! Dat bij het VGO 3 onderzoek geen gezondheidsproblemen zijn aangetoond gaat ze aan voorbij. Dat bij stikstof men niet eens weet hoeveel de industrie uitstoot en hoeveel die heeft gereduceerd, dat het verkeer en de luchtvaart en de scheepvaart bewust verkeert word berekend gaat mevrouw ook aan voorbij. Dat de stikstof van de landbouw (ammoniak)altijd van planten komt en weer door planten opgenomen (circulair) gaat ze aan voorbij. Dat die planten dan ook nog CO2 uit de lucht haalt en O2 (zuurstof) in de lucht brengt gaat mevrouw aan voorbij. Dat de fossiele verbrandingsmotoren O2 (zuurstof) verbruiken en CO2 uitstoten gaat mevrouw voorbij. Even wat voorbeelden waar ze aan voorbij gaat om haar zin te krijgen!

 7. Feit is ook dat de Nederlandse ontbossing verhouding gewijs harder verdund en vernietigd wordt dan de Braziliaanse. Hier telen ze geen soja maar dat noemen ze in Nederland natuurbeleid.

 8. Links ***len om je bestaansrecht zgn te rechtvaardigen. Ngo’s verspreiders van het kwaad, iov de 4 grootste beleggingsmaatschappijen ter wereld. Steeds meer komt er bovenwater , de bom barst binnenkort.deze reactie is automatisch gemodereerd

 9. Voor de menselijke sojaconsumptie wordt heeeel veeel soja geimporteerd. De sojaschroot, ongeveer 80%, wat daar van overblijft gaat in veevoer. Voor veevoer zelf wordt bijna niets ingevoerd. Denk hier aan als je weer zo’n onzinnig verhaal verzint.

  1. Nederland importeert wel veel soja, een groot deel wordt hier bewerkt en doorgevoerd. We zijn een handelsland. De Nederlandse veestapel eet maar een half procent van de totale soja productie op, dus wat zou het effect zijn als alle kippen koeien en varkens uit Nederland zouden verdwijnen? De ontbossing stopt dan echt niet hoor !!!! Maar ja, het bekt goed ! Z’n D66 verhaal gaat er in als koek,het klinkt zo logisch, boeren weg probleem opgelost!
   Waar blijft het gezonde verstand?

 10. Zelfse probleem als met groene stroom. Het komt allemaal uit hetzelfde netwerk. Maar iemand betaald wat meer aan groene energie en is daarmee groen.

  Feit is wel dat de nederlandse veestapel al jaren stabiel is en er ook geen extra landbouwgrond nodig is om hier voer voor te telen. Ontbossing hoort gekoppeld te worden aan groei sectoren.

  China, vegaburgers etc.

  1. Als de bomen die nodig zijn voor “biomassa” allemaal omgezaagd zouden worden in Nederland dan waren ze met die politiek correcte onzin al lang gestopt. Het probleem is dat de mensen die de beslissingen maken geen idee hebben waar het over gaat en onder druk worden gezet om met alle politieke winden mee te waaien.

Beheer
WP Admin