Anita van Dorst zit sinds kort in het organiserend comité van de Dag van de Boerin. “Boerinnen zijn koorddanseressen, ze staan vaak onder grote druk vanwege al hun taken. Zeker in deze tijd. Mooi dat zij een keer per jaar in het zonnetje worden gezet.” - Foto: Bert Jansen BoerenlevenAchtergrond

Dag van de Boerin: ‘Mooi om boerinnen een keer per jaar in het zonnetje te zetten’

De Dag van de Boerin wordt altijd op de tweede zaterdag van september gehouden. Het organiserende team bestaat uit Gerda Briene, Marleen Rebel en Anita van Dorst. De laatste is recent aangehaakt. “Mooi om te zien dat de aandacht voor deze speciale dag elk jaar groeit. Inmiddels doen ook boerinnen uit België, Frankrijk, Duitsland, Zweden en Nieuw-Zeeland mee met Dag van de Boerin.”

Geen twijfel over mogelijk, de aandacht voor de Dag van de Boerin groeit. Anita van Dorst is dit jaar toegetreden tot het team dat de dag organiseert en vertelt nu al in gloedvolle bewoordingen over het belang en de publicitaire aandacht voor deze speciale dag. “Boerinnen zijn koorddanseressen, ze staan vaak onder grote druk vanwege al hun taken. Zeker in deze tijd. Mooi dat zij een keer per jaar in het zonnetje worden gezet.”

Je zou verwachten dat vrouwen de landbouw voor gezien houden. Dat is gelukkig niet waar.

Op 10 september is het de tiende keer dat de dag wordt gehouden. Het begon allemaal in 2013 met een spontane tweet van de Twentse boerin Gerda Briene. Haar oproep werd opgepikt. En niet alleen in Nederland. Boerinnen in België, Frankrijk, Duitsland, Zweden en Nieuw-Zeeland hebben zich ondertussen ook aangesloten. “Dat is natuurlijk hartstikke mooi”, zegt Van Dorst. “Elke boerin, in ieder land, heeft af en toe een steuntje in de rug nodig. Via de Dag van de Boerin brengen wij dat in praktijk.”

Mooiste beroep ter wereld

Van Dorst (38) geeft bij coöperatie Agrifirm leiding aan een team rundveespecialisten. Zij is geen boerin, maar was dat in het verleden wel. Met haar man Frans had zij een melkveebedrijf in Denemarken. De crisis in de Deense melkveehouderij was reden voor het gezin om terug te gaan naar Nederland. “Ik ben daar actief boerin geweest, had het mooiste beroep ter wereld. Voedsel produceren samen met mijn man, zorgen dat de koeien gezond zijn, de vrijheid en ruimte om je heen, niks mooier dan dat.”

Maar er is ook een andere kant, zegt zij uit ervaring. “Een boerin is een duizendpoot. Je werkt niet alleen mee op de boerderij, maar bent ook moeder, administratief en facilitair medewerker, beetje dierenarts en dan weer halve jurist, noem maar op. Conflicten oplossen, bemiddelen, coachen en mooie momenten vieren; dag in, dag uit. Je krijgt allerlei verantwoordelijkheden op je bordje en verwisselt elk uur van rol. Dat is uitdagend en dankbaar, maar ook intensief.”

Het kleine team dat de Dag van de Boerin organiseert, had versterking nodig en Van Dorst meldde zich. “Zonder vrijwilligers geen Dag van de Boerin, zo simpel is het. Ik steek hier graag mijn energie in.”

Het aantal deelnemers groeit flink. Daaruit blijkt dat boerinnen zich in elkaar herkennen.

Verwenpakketten

Belangrijk onderdeel van de dag zijn de ‘verwenpakketten’ die boerinnen voor elkaar maken en op de tweede zaterdag van september uitpakken. Vrouwen die een moeilijke tijd doormaken, bijvoorbeeld omdat hun echtgenoot is overleden of een kind ernstig ziek is, ontvangen een Hart-onder-de-riempakket, samengesteld door een voor haar onbekende boerin.

Elk jaar melden zich meer vrouwen aan om een pakket te maken, zegt Van Dorst. “Het aantal deelnemers groeit flink. Daaruit blijkt dat boerinnen zich in elkaar herkennen, solidair met elkaar zijn, een compliment aan een onbekende collega willen geven via zo’n verwenpakket. Hoe mooi is dat?”

Bedrijven in de toeleverende en verwerkende industrie haken aan. Van Dorst noemt LTO, Agrifirm, DeLaval en bijvoorbeeld Agruniek Rijnvallei. “Die bedrijven zetten filmpjes op YouTube, publiceren artikelen in hun ledenbladen of organiseren een speciale winactie. Daardoor krijgt de Dag van de Boerin extra aandacht.”

Verbinding tussen boeren en burgers

Het organiserende comité denkt na over de verdere toekomst. “We willen dat er ook buiten de agrarische sector positieve aandacht komt voor de inzet van boerinnen. Ook gaan we ons richten op de verbinding tussen boeren en burgers. Daarin spelen vrouwen vaak een belangrijke rol. En we denken na over het organiseren van regionale, misschien zelfs nationale evenementen. Maar dat is allemaal toekomstmuziek.”

De stikstofcrisis maakt het er ook voor de boerin niet makkelijker op. Zorgen over de toekomst van het bedrijf kunnen leiden tot spanningen in gezinnen. “Het is vaak de boerin die hierin bemiddelt. Je zou verwachten dat vrouwen de landbouw voor gezien houden. Dat is gelukkig niet waar, want steeds meer vrouwen zijn opvolger, zelfstandig ondernemer of draaien volledig mee in de maatschap.”

Bekijk meer info over de Dag van de Boerin
Beheer
WP Admin