Door de invloed van PRRS te verminderen op een bedrijf daalt het aantal dood geboren biggen en zijn minder antibiotica nodig tijdens de opfok. Foto: Herbert Wiggerman. VarkensNieuws

Mogelijk nationale PRRS-monitoring vanaf 2026

Het voorlopertraject binnen het Nationaal PRRS-plan loopt ten einde. De wens is om PRRS-bestrijding versneld en landelijk vorm te gaan geven.

Binnen de Coalitie Vitale Varkenshouderij (CoViVa) is veel steun om vanaf 2026 op elk varkensbedrijf de PRRS-status te gaan bepalen. Dit zei Alfred van Lenthe, programmadirecteur van de CoViVa, tijdens een bijeenkomst met de pers. De monitoringsregeling zou bijvoorbeeld vastgelegd moeten worden in het IKB-systeem of in Holland Varken, dat vanaf begin 2025 het overkoepelende kwaliteitssysteem voor de varkenshouderij wordt. Een tweede punt dat Van Lenthe aanstipte, is het naar voren halen van het doel om Nederland PRRS-vrij te krijgen van 2050 naar 2040. Het eerste jaartal werd aanvankelijk genoemd omdat de varkenshouderij al dertig jaar tobt met PRRS. Dan zou evenveel tijd genomen worden om het virus uit de varkenshouderij te elimineren: opnieuw dertig jaar. Die periode vindt een groeiende groep in de varkenssector echter niet ambitieus genoeg.

Fase één van het Nationaal Plan om van PRRS af te komen loopt bijna af. In 2022 is gestart met 49 voorloperbedrijven om onder Nederlandse omstandigheden de impact van PRRS op deze bedrijven te verminderen. Begin 2025 wordt de balans opgemaakt. De resultaten worden op 18 maart gepresenteerd tijdens een speciaal PRRS-symposium.

PRRS-monitoring, eerste resultaten bekend

De eerste resultaten zijn echter al bekend. Zo blijkt dat op bedrijven die werken aan verbetering van de diergezondheid de uitval daalt, er minder doodgeboren biggen zijn en het antibioticagebruik bij gespeende biggen met 28% is gedaald. Volledig PRRS-vrij worden vraagt meer dan wat de afgelopen drie jaar op de voorloperbedrijven is gedaan, schrijft CoViVa. Niettemin is op deze bedrijven in eerste instantie het streven om de afgeleverde varkens vrij te krijgen van het veldvirus, en niet per definitie het bedrijf als geheel.

De uitvoering van het Nationaal PRRS-plan ligt bij Royal GD. GD-dierenarts Tijs Tobias zei onlangs tegenover Boerderij dat voor een landelijke PRRS-monitoring wel een bepaalde stok achter de deur moet zijn. Zonder een stukje regelgeving komt het niet van de grond, zei Tobias.

Nieuw actieplan

De CoViVa werkt momenteel aan een nieuw actieplan voor de komende vier jaar. Dit moet in het voorjaar van 2025 gereed zijn. Om iedereen in de sector een indruk te geven wat de CoViVa doet, is onlangs een flyer gemaakt met ambities en doelen die zijn gerealiseerd. De CoViVa is een samenwerking van de varkenssector met ketenpartners. Vanuit deze organisatie worden projecten voor de varkenshouderij gefaciliteerd. Soms pakken sectorpartners om bepaalde reden een plan niet op. In dat geval voert de CoViVa de regie.         



CM-Block Knop

LEES MEER ARTIKELEN OVER VARKENSGEZONDHEID

Nieuwsbrief varkenshouderij

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ontwikkelingen binnen de varkenshouderij.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.