AlgemeenOpinie

Moestuin

Onze uien staan nog steeds op het land in Oosterzee. De rekensom die Sjoerd maakte dat het duurder is om ze te rooien en hier naartoe te halen dan dat ze waard zijn, is ook nog steeds waar.

En ik moet nog steeds wennen aan het idee dat hij dan straks, liefst na een lichte vorst, met zijn rotorkopeg daar naartoe rijdt om ze te vernietigen, zodat ze mooi kunnen verrotten.

Ik kijk met meer plezier naar hem als hij bezig is in zijn groentetuin. Dit voorjaar legde hij 40 meter heipalen op een meter afstand van de stalmuur. De tussenliggende ruimte vulde hij met grond en de tuin was een feit. ”Leuk, lekker experimenteren en een beetje omprutsen”, gaf hij aan als reden. Van alles heeft hij gezaaid en geplant: vijf soorten bonen, vier soorten kool, venkel, prei, courgettes, tomaten, paprika’s, rode bieten, drie soorten sla, andijvie, paksoi, komkommers, broccoli en knolselderij. We eten er goed van!

Het is helemaal in stijl van het boek dat Michelle Obama heeft geschreven. In april komt het uit en het heet ’American Grown’. De ondertitel is ’Hoe de moestuin van het Witte Huis gezinnen, scholen en buurten inspireert’. De vrouw van de Amerikaanse president beschrijft een jaar uit haar leven in de tuin van het Witte Huis. Ze geeft tips hoe je een tuin kunt beginnen. Dat kan overal en het maakt niet uit of die groot of klein is. Haar grote wens is dat wijken, scholen en gezinnen allemaal een tuin aanleggen.

Het past in haar campagne tegen obesitas onder jongeren. De Amerikaan moet gaan spitten, graven, wieden, plukken en gezonder gaan eten. Bovendien sluit zo’n tuin aan bij de moderne post-industriële trend om de menselijke maat in ere te herstellen, lees ik in de krant.

Een trendwatcher uit Amsterdam vertelde deze week in Leeuwarden dat niet alleen mensen, maar ook de land- en tuinbouw steeds meer naar de stad trekt. Adjiedj Bakas denkt dat het een kwestie van tijd is dat we kippen-, koeien-, en tomatenflats in grote steden krijgen. ”Het rondzeulen met eten is dan voorbij”, zegt hij. Ik brouw weer een soepje van de geoogste tomaten. In crisistijd is een moestuin een rijk bezit.