PluimveeNieuws

mmmEggies delen passie met Haagse politiek

Den Haag – De eierenpromotende legpluimveehouders verenigd in mmmEggies delen hun trots op de Nederlandse legpluimveesector met de Haagse politiek. Ze overhandigden staatssecretaris Sharon Dijksma een deurstopper met de boodschap: “De deur moet soms open en soms dicht”, nadat ze via twittercontact over de import van batterijeieren uit Oekraïne met haar in contact kwamen en een persoonlijke uitnodiging ontvingen.

“We zijn geen belangenbehartigers maar gaan voor een goed, gezond en duurzaam product: het Nederlandse ei”, aldus mmmEggies woordvoerster Maartje Gussinklo. Dijksma benadrukte dat de Nederlandse pluimveehouderij sterk afhankelijk blijft van export en moet dealen met de handelsovereenkomsten. Zij pleit voor dierenwelzijn als onderhandelingsonderwerp bij WHO. Nederland heeft als enige verzet aangetekend tegen de Oekraïense kooi-eieren. Ze adviseerde de legpluimveehoudsters om vooral als een blok naar buiten te blijven treden en samen met LTO/NOP en NVP een agenda te maken. Als Nederlandse succesfactoren noemde zij ook de export van kennis. Haar tips: “Blijf nadenken over je eigen toegevoegde waarde; dat kan ook met eieren. Zoek samen naar oplossingen, stel eisen aan de retail en treed naar buiten. Er is meer steun dan je denkt; breng je boodschap over met een duidelijke, korte agenda zodat Kamerleden en lobbyisten goed op de hoogte zijn.”

De mmmEggies spraken voorafgaand aan het gesprek met Dijksma met Jaco Geurts, Tweede Kamerlid voor het CDA. Hij ontving de mmmEggies en complimenteerde hen met hun promotionele werk en het opnieuw onder de aandacht brengen van het probleem rond eierinvoer. Geurts: “Voor de voedselvoorziening moeten we niet afhankelijk zijn van (instabiele) derde landen. De samenleving denkt daar veel te gemakkelijk over. Nederland staat aan top op het gebied van dierenwelzijn. Draag dat uit: Be good and tell it.” Gussinklo vraagt dat namens mmmEggies ook aan de politiek, belangenbehartigers, supermarkten en voedselindustrie. “Wees trots op het Nederlandse ei en deel dat met de consument. Zij aan zij, samen sterk voor het Nederlandse ei.”

Meer informatie over de prijzen van eieren vind je in Boerderij Marktprijzen:  

Prijzen van scharreleieren NOP 2.0
Prijzen van kooi-eieren
Totaaloverzicht

Beheer
WP Admin