Ministerraad akkoord met wetsvoorstel drie jaar uitstel PAS-melders
PAS-melders krijgen drie jaar uitstel tot 1 maart 2028. Uiterlijk op die datum moet er een oplossing voor deze groep boeren liggen. Een wetsvoorstel hiertoe van landbouwminister Femke Wiersma is vrijdagmiddag 23 mei door de ministerraad goedgekeurd. Begin maart bleek het wetsvoorstel nog te rammelen toen Raad van State een negatief advies gaf over de drie jaar uitstel. Wiersma heeft het wetsvoorstel nu echter aangepast.
Wiersma heeft het voorstel na de kritiek van Raad van State op enkele punten aangepast. Zo wordt het ‘legaliseren’ van PAS-melders vervangen door ‘maatwerkaanpak’ en ‘bieden van een oplossing’. “We gaan in principe van legaliseren en het creëren van stikstofruimte naar maatwerk. Maar dat betekent niet dat we daadwerkelijk afscheid nemen van het legaliseren van PAS-melders”, zegt een woordvoerder van het landbouwministerie. Ook verwijst Wiersma in het aangepaste wetsvoorstel naar de natuurmaatregelen die in het vorige maand gepresenteerde stikstofstartpakket staan. Wat niet verandert, is dat PAS-melders de komende drie jaar door zaakbegeleiders ondersteund worden.
Voorstel naar Tweede Kamer
Vόόr het advies van Raad van State van eind februari hoopte minister Wiersma het wetsvoorstel nog voor het zomerreces door de Tweede Kamer te kunnen loodsen. Het voorstel zou in dit ideale scenario in het najaar door Eerste Kamer behandeld worden. De wet zou dan in het gunstigste geval begin 2026 in werking treden. De vraag is of dit schema nu nog haalbaar is. Het wetsvoorstel wordt volgende week naar de Tweede Kamer gestuurd, maar het is nog onduidelijk of de Kamer het voorstel voor de zomer gaat behandelen.
Raad van State eerder kritisch
De afdeling Advisering van Raad van State noemde begin maart nog meerdere punten waarom het wetsvoorstel voor drie jaar uitstel voor PAS-melders beter moest. Zo bevatte het oorspronkelijke voorstel geen gerichte maatregelen die de stikstofuitstoot bij de bron aanpakt. Terwijl het verkrijgen van stikstofruimte essentieel is voor vergunningverlening van PAS-melders. Een ander kritiekpunt was dat minister Wiersma onvoldoende concreet maakte welke adequate oplossingen ze voor ogen had. Een derde punt ging over rechtszekerheid en ging vooral over het woordje ‘legaliseren’. Raad van State adviseerde ook op andere oplossingen in te zetten.