<em>Foto: Peter Roek</em> AlgemeenNieuws

Minister werkt aan oplossing plattelandswoning

De plattelandswoning is nog niet van de kaart verdwenen. Minister Melanie Schultz van Haegen zoekt samen met gemeenten en provincies een oplossing. Dat zei ze donderdag in debat met de Tweede Kamer.

De bestuursrechter bij de Raad van State haalde vorig jaar een streep door de regel die het mogelijk maakte burgers in bedrijfswoningen bij landbouwbedrijven te laten wonen, zonder dat er beperkingen werden opgelegd aan de bedrijven.

De rechter vindt dat de Europese regelgeving op gebied van luchtkwaliteit vereist dat voor burgers in bedrijfswoningen dezelfde regels gelden als voor burgers in andere woningen.

Niet op Europese agenda

In een motie dringen VVD’er Hayke Veldman en Erik Ronnes (CDA) er bij de minister op aan de kwestie aanhangig te maken in Brussel. Volgens Schultz van Haegen zijn er geen andere lidstaten die tegen hetzelfde probleem aanlopen, waardoor het niet op de Europese agenda staat. Ondertussen is ze wel met de organisaties van gemeenten (VNG) en provincies (IPO) in overleg om het probleem op te lossen. Volgens de minister gaat het in heel Nederland om 100 tot 150 woningen.

Beheer
WP Admin