- Foto: Koos Groenewold AlgemeenNieuws

Minister Adema: ‘Praktijk is leidend bij uitbetaling GLB’

Landbouwminister Piet Adema begrijpt de grote onrust en frustratie bij boeren, nu blijkt dat er een fout zit in het RVO-systeem voor de gecombineerde opgave. Dat laat de minister weten in een exclusief vraaggesprek met Boerderij.

Duizenden boeren zijn gevraagd hun opgave te controleren en opnieuw te versturen. Door de rekenfout in het systeem met eco-regelingen komen boeren in een andere categorie uit dan ze hadden verwacht.

“Dat is niet goed. Ik vind dat heel erg vervelend. Ik kan me goed voorstellen dat boeren hier heel erg gefrustreerd over zijn. Het was al een hele opgave, en dan komt dit er weer bij. Dat is ongelooflijk vervelend”, aldus Adema.

Om de onrust wat weg te nemen, kiest Adema voor dezelfde werkwijze als bij de bufferstroken, die ook al verkeerd in het systeem stonden getekend: de praktijk is leidend.

Ongelooflijk vervelend

“Alle boeren krijgen betaald naar wat ze geïnvesteerd hebben en in de praktijk hebben uitgevoerd. Als je maatregelen hebt genomen waarmee je op goud zou moeten komen, maar waarmee je volgens het systeem nu op zilver komt, dan krijg je aan het eind van het jaar wel op goud uitgekeerd. Dat gaan we echt regelen. Ik vind het belangrijk dat boeren voor de diensten die ze echt gaan leveren, echt uitbetaald krijgen. Als je in de praktijk goud hebt uitgevoerd, krijg je daarvoor betaald. Alles wat in het veld gebeurt, dat telt.”

Adema noemt het ongelooflijk vervelend dat er een fout zit in het systeem. “Ik begrijp dat boeren daar ongelooflijk gefrustreerd over zijn. Dat zou ik ook zijn, als ik boer was. Maar toch vragen we de boeren om de gecombineerde opgave te controleren, omdat het zo belangrijk is. Ook al is wat er in het veld gebeurt, leidend voor de betalingen. Daar moeten boeren zeker van kunnen zijn en die zekerheid bied ik.”

Maar als de praktijk telt, waarom moeten boeren dan toch hun opgave nu gaan controleren?

“Het helpt enorm dat als je weet dat je op je bedrijf maatregelen neemt voor goud, dat dit toch goed in het systeem staat. Al zal dat voor sommige boeren heel veel werk zijn. Het zou wel goed zijn als het wel gebeurt, want dan weet je zeker dat het in het systeem zit.”

Eerder gaf u al uitstel voor de aanmeldperiode. Blijft 15 juni de deadline voor de Gecombineerde Opgave?

“Ik wil eerst inzichtelijk hebben hoe de stand van zaken is. heb nog geen rapportages gezien hoeveel opgaven er deze week binnen zijn gekomen. Ik ben zeker bereid om er naar te kijken, maar ik wil eerst horen wat de exacte situatie is en wat dit betekent. ”

“Het is sowieso altijd heel druk in het systeem in de laatste week. Het is altijd jammer dat heel veel boeren wachten tot de laatste twee weken met de opgave. Dat zouden ze anders moeten doen. Maar daar komt dit nu bij. Dus neemt de druk op het systeem nog extra toe. Dat is lastig. Toch vraag ik de boeren – ook al zijn ze gefrustreerd – om toch even door te zetten. Als het nu even niet lukt, probeer het morgen dan alsnog even. Het is belangrijk dat het goed in het systeem staat. Maar nogmaals: ik wil niet dat boeren die maatregelen doen voor goud, straks op zilver uitkomen.”

Adviseurs hebben eerder al gevraagd om fouten te mogen herstellen tot de definitieve opgave in oktober. Bent u daartoe bereid?

“Het systeem moet op een gegeven moment wel zo ver gereed zijn dat we over kunnen gaan tot uitbetaling. Dat vraagt ook voorbereidingstijd. Kleine correcties moet altijd kunnen, maar we hebben wel een termijn dat het stopt. We hebben altijd gezegd: het is een overgangsjaar dus we kijken naar de fysieke situatie. Dat geldt in de hele breedte. Maar probeer om het er zo snel mogelijk en zo goed mogelijk in te krijgen. Dat helpt ons allemaal en dan kunnen de boeren ook zo snel mogelijk het geld krijgen.”

Als het systeem niet klopt, hoe weet u of boeren het goed doen?

“Ik ga er vanuit dat boeren naar eer en geweten alles invullen. Maar ik ga wel vragen aan de NVWA om goed te handhaven als een boer iets anders claimt dan in het systeem staat.”

Naar verwachting hebben duizenden boeren te maken met de rekenfout.

Reacties

    1. Het is niet allemaal goud wat er blinkt, maar Nederland lijkt het zelfde lot/verhaal te wachten als de Titanic, rest alleen oud ijzer en wat mooie verhalen.

Beheer
WP Admin