Strenge maatregelen voor het terugdringen van de populatie wilde zwijnen in de zo gehete witte zones wegen mee in een succesvolle aanpak. - Foto: Canva/Getty Images VarkensNieuws

Minder wilde zwijnen sleutel tot succes terugdringen AVP

Afrikaanse varkenspest (AVP) blijft zich verspreiden in de EU en piekt in de zomer. Een kleinere populatie wilde zwijnen resulteert in minder AVP-infecties.

Om beter grip te krijgen op AVP binnen de Europese Unie is het terugdringen van de populatie wilde zwijnen de sleutel tot succes. Dat blijkt uit een analyserapport dat de European Food Safety Authority (Efsa) begin deze maand uitbracht. Het routinematig testen van twee dode varkens per week op AVP draagt bij aan het op tijd ontdekken van uitbraken bij varkens. Ook is er een duidelijk seizoensgebondenheid waargenomen in de uitbraken van AVP bij varkens. Zo werd een piek gezien van uitbraken in de zomer. Met name de maanden juli en augustus spanden de kroon.

Bekijk het overzicht van uitbraken AVP in West-Europa

Grip houden op populatie wilde zwijnen

Strenge maatregelen voor het terugdringen van de populatie wilde zwijnen in de zo gehete witte zones, afgebakende gebieden, wegen mee in een succesvolle aanpak. Het ruimen van wilde zwijnen en het handhaven dat deze populatie kleiner blijft zal uiteindelijk leiden tot minder arbeid met betrekking tot ruimen en surveilleren. Een te kleine afstand tussen een kerngebied met AVP en een witte zone kan er voor zorgen dat de maatregelen in de witte zone minder succesvol zijn. Dit komt doordat een AVP-infectie dan aankomt in de witte zone voordat de maatregelen hun vruchten hebben afgeworpen, schrijft de Efsa in het analyserapport.

Daarnaast schrijft de Efsa dat het terugdraaien en loslaten van de maatregelen pas in zijn werk gezet mag worden wanneer er aan bepaalde criteria is voldaan. Door surveilleren en nadat de status van infectie in het betreffende deel in beeld is gebracht. Dit zorgt ervoor dat er meer zekerheid is om een herhaling van een AVP-infectie te voorkomen.

Lees verder onder het kader


Nieuwsbrief varkenshouderij

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ontwikkelingen binnen de varkenshouderij.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin