Soja-oogst in Brazilië. - Foto: ANP AlgemeenNieuws

Minder soja-import, meer palmolie en cacao

De Nederlandse import van soja en sojaproducten is in twintig jaar met 21% afgenomen.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De import van enkele andere producten die de Europese Unie associeert met ontbossing en landdegradatie is juist sterk toegenomen.

De import van hout en houtproducten nam met 125% toe, die van cacao met 67% en van runderproducten komt nu 53% meer import van buiten de Europese Unie (EU) dan in 2002. Nederland is het EU-land met de grootste import van deze producten uit landen buiten de EU. Een groot deel van de import gaat al dan niet in bewerkte vorm weer de grens over. Sinds 1996 is de import van deze producten verdrievoudigd.

Importwaarde van soja is bijna € 2 miljard

Hout is verreweg het grootste product in deze groep, goed voor een totale importwaarde van € 12,9 miljard in 2021. Brazilië is de belangrijkste leverancier, gevolgd door de Verenigde Staten. De importwaarde van soja is iets minder dan € 2 miljard. Van de soja wordt 83% al dan niet bewerkt weer doorgevoerd naar het buitenland.

Van de soja komt de helft uit Brazilië. De VS is de tweede leverancier (16%), gevolgd door Canada (8%) en Argentinië (7%). Palmolie komt hoofdzakelijk uit Zuidoost-Azië en een klein deel uit Midden-Amerika. Zowel soja als palmolie wordt verwerkt voor gebruik in voedingsmiddelen en in de veevoerindustrie. De grootste leverancier van cacao is Ivoorkust.

Ontbossing

In hoeverre de Nederlandse import rechtstreeks invloed heeft op ontbossing is niet in de cijfers verwerkt. De Nederlandse veevoerindustrie gebruikt gecertificeerde soja met garanties dat voor die hoeveelheid soja geen bos gekapt is.

In mei van dit jaar heeft de Europese Raad nieuwe regels vastgesteld die ervoor moeten zorgen dat de consumptie en handel in de EU niet bijdragen aan ontbossing en verdere aantasting van bos-ecosystemen. Ontbossing en bosdegradatie worden vooral veroorzaakt doordat er wereldwijd steeds meer landbouwgrond bij komt, vermeldt CBS.

Beheer
WP Admin