AlgemeenNieuws

Minder faillissementen in land- en tuinbouw

Den Haag – Het aantal uitgesproken faillissementen in de land- en tuinbouw is in het eerste kwartaal van 2014 uitgekomen op achttien.

Dat is een ruime halvering ten opzichte van het laatste kwartaal in 2013, toen gingen nog veertig bedrijven failliet. In het eerste kwartaal van 2013 gingen 31 bedrijven failliet. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

In de dienstverlening voor de akker- en tuinbouw en de veehouderij gingen zeven bedrijven failliet, verder vijf telers van groente en vijf telers van sierplanten. Onder de uitgesproken faillissementen bevond zich één pluimveehouder.

In de afgelopen ruim vijf jaar gingen in totaal 643 bedrijven failliet. Daarvan waren 309 bedrijven telers van groente, wortel- en knolgewassen en overige eenjarige gewassen vooral in de glastuinbouw. Bij 131 bedrijven ging het om telers van sierplanten en 114 bedrijven waren dienstverlenende bedrijven, vooral in de akker- en tuinbouw. 2013 is het voorlopige dieptepunt met in totaal 152 uitgesproken faillissementen.

In de veehouderij zijn het vooral intensieve bedrijven sinds begin 2009 financieel het loodje legden. 26 varkensbedrijven en tien pluimveebedrijven gingen failliet, vooral in 2012 en 2013. In dezelfde periode gingen zes melkvee- en vier akkerbouwbedrijven failliet.

Beheer
WP Admin