Een aantal bijpodcucten voor varkensvoer zijn door het stilleggen van fabrieken vanwege coronamaatregelen minder of niet beschikbaar. - Foto: Ronald Hissink VarkensNieuws

Minder bijproducten beschikbaar voor brijrantsoen varkens

De coronacrisis heeft ook gevolgen voor het rantsoen van de varkens. Door de huidige maatregelen is er van bepaalde grondstoffen die als bijproduct geleverd worden, minder beschikbaar.

Voerleveranciers werken met een quantumsysteem, waarbij varkenshouders een percentage van het product geleverd krijgen dat ze normaal gesproken afnemen. Of er wordt naar een vervangend product gekeken.

Fritesfabrieken liggen stil door corona

De fritesfabrieken liggen grotendeels stil door de coronamaatregelen in de versmarkt (horeca). Hierdoor zijn er weinig aardappelstoomschillen en voorgebakken frites als bijproduct beschikbaar. De fabriek van ProtiWanze ligt stil. Reden is dat er minder bio-ethanol wordt geproduceerd omdat er minder auto wordt gereden. Ook andere tarwegistconcentraten zijn hierdoor beperkt beschikbaar.

Voldoende andere producten voorhanden

Varkenshouders die met bijproducten werken, zijn flexibel ingesteld, aldus Harry Snitselaar, nutritionist/productmanager varkens van Duynie Feed. Hij geeft aan dat er nog voldoende andere producten voorhanden zijn als vervanging, zoals soja en rapschroot, droge maiskorrels, retourbier, bierbostel of CCM.

Aardappelen geschikt maken voor varkens

Duynie Feed is wel aan het onderzoeken om toch aardappelen te gaan verwerken, zodat deze geschikt zijn als varkensvoer. Er zijn voldoende voeraardappelen beschikbaar, maar deze zijn niet geschikt om aan de varkens te voeren. Varkens kunnen simpelweg niets met rauwe aardappelen. Deze moeten eerst gestoomd worden om als voedingsstof op te kunnen nemen.

Lees meer over het coronavirus in dit dossier.

Download op FoodAgribusiness.nl de gratis whitepaper Het vaccin voor jouw business en kijk de webinars over ondernemen in coronatijd terug:

Hoe creëer ik financiële ruimte in tijden van crisis?
Wat is het effect van corona op de afzetketen?
Kansen zien in tijden van crisis

Beheer
WP Admin