AlgemeenNieuws

Miljardenovername in Amerikaanse voedselsector

Houston – De Amerikaanse voedseldistributeur Sysco neemt zijn branchegenoot US Foods over. Dat is maandag bekendgemaakt. De overnamesom ligt op circa 3,5 miljard dollar (2,6 miljard euro), waarvan 3 miljard dollar in aandelen Sysco wordt voldaan.

Daarnaast zal Sysco de schuld van US Foods, dat tot eind 2011 de naam US Foodservice had, herfinancieren. Daarmee komt de totale ondernemingswaarde van laatstgenoemde partij op 8,2 miljard dollar. Wanneer de deal is afgerond, naar verwachting in het derde kwartaal van 2014, zal het gecombineerde concern een jaarlijkse omzet hebben van 65 miljard dollar. Zo’n 3 jaar na de overname worden jaarlijkse kostenvoordelen voorzien van ongeveer 600 miljoen dollar.

De huidige topman van Sysco, Bill DeLaney, zal het gecombineerde concern gaan leiden. De huidige aandeelhouders van US Foods zullen na afloop van de transactie ongeveer 13 procent van de aandelen Sysco in handen hebben. De grootaandeelhouders Clayton, Dubilier & Rice en Kohlberg Kravis Roberts (KKR) leveren ook een bestuurder.