AkkerbouwNieuws

‘Metam-natrium minder giftig dan Ctgb denkt’

Maarssen – Metam-natrium is minder giftig dan het toelatingscollege Ctgb veronderstelt.

Volgens distributeur Certis en producent Taminco blijkt dat uit nieuw onderzoek. Ze willen dat het Ctgb de gebruikseisen voor het grondontsmettingsmiddel versoepelt.

Op 28 mei verbood staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma metam-natrium omdat omwonenden en agrariërs mogelijk gezondheidsrisico’s lopen. Nadat de toelatingshouder nieuwe informatie aanleverde, mag het middel alleen onder voorwaarden worden gebruikt. Er moet een buffer van 150 meter zitten tussen het ontsmette perceel en verblijfsplaatsen van mensen. Het perceel moet veertien dagen afgedekt zijn met folie. Er mag maximaal 1 hectare worden ontsmet, met minimaal 150 meter afstand tussen behandelde velden.

Certis en Taminco vrezen dat metam-natrium door deze voorwaarden bijna niet meer gebruikt kan worden. “Hiermee komt de export van uitgangsmateriaal van onder andere bloembollen, aardbeien en boomkwekerijproducten in gevaar”, zegt crop manager Edwin Hendriks van Certis Europe. “De eisen zijn extreem zwaar in relatie tot de extra veiligheidsgaranties voor omwonenden.”

Volgens Hendriks zijn nieuwe onderzoeksgegevens beschikbaar. “De toxiciteit van het gas MITC, dat ontstaat als metam-natrium in de grond zit, is kleiner dan wordt aangenomen. Ook verspreidt MITC zich minder in de omgeving dan gedacht. We willen daarom dat de gebruikseisen worden versoepeld. Het grootste knelpunt is de bufferzone tussen een behandeld perceel en omwonenden.”

De eis dat maximaal 1 hectare aaneengesloten mag worden ontsmet met metam-natrium, vindt Hendriks discutabel. “De studies van de toelatingshouder gingen uit van percelen van 1 hectare. Het is discutabel dat dit is gekopieerd in de gebruikseisen.”

Beheer
WP Admin