Demissionair minister voor Natuur en Stikstof Christianne van der Wal. - Foto: ANP AlgemeenNieuws

Met tegenzin stemt Nederland toch tegen natuurherstelwet

Nederland zal toch tegen de Europese natuurherstelwet stemmen, ondanks dat het niet gebruikelijk is dat een land van standpunt verandert, vlak voor de stemmingen in de Europese Raad.

Dat schrijft minister Christianne van der Wal aan de Tweede Kamer, in een reactie op de vorige week aangenomen motie met precies dat verzoek. In eerste instantie was de minister van plan om als Nederland voor de natuurherstelverordening te stemmen.

De tegenstem zal worden uitgebracht, maar tijdens de stemmingen zal Nederland een stemverklaring afgeven waarin erkend wordt hoe Europa tegemoet is gekomen aan de onderhandelingen over de natuurwet. “Het kabinet hecht groot belang aan onze strategische positie in Europa en wil een betrouwbare onderhandelingspartner blijven, ook in het licht van andere dossiers waarover op dit moment onderhandeld wordt.”

Lees ook: Nederland moet rekening in Brussel een keer betalen

‘Vraag aan landen: stem tegen natuurherstelwet’

In de motie met het verzoek om een tegenstem, vragen de initiatiefnemers Caroline van der Plas (BBB) en Rosanne Hertzberger (NSC) ook nog dat Nederland haar best gaat doen om ander landen óók tegen te laten stemmen. Dit wil de minister wel proberen, maar ze merkt op dat het ‘niet gebruikelijk is dat grote wijzigingen in de positiebepaling van lidstaten op zullen treden in de laatste fase’.

De Tweede Kamer heeft nog niet inhoudelijk gedebatteerd over de natuurherstelwet zoals het er nu ligt. Dat moet de komende weken gebeuren, maar er is nog geen datum voor dat debat. De stemming in Europa is op 12 april. De verwachting is dat het voorstel wordt aangenomen, omdat een meerderheid van de 27 lidstaten de natuurherstelwet steunt.

Beheer
WP Admin