Met kruidengeneeskunde ketose te lijf
Kruidengeneeskunde kan koeien weerbaarder maken. Koeien kunnen baat hebben bij kruiden als ze bijvoorbeeld last hebben van ketose.
Kruidengeneeskunde kan goed bijdragen aan een betere diergezondheid op elk melkveebedrijf. Dat vertelde Marieke de Louw van Veterinair Advies in het nieuwscafé van VKON. De Louw werkt als zelfstandig dierenarts samen met Platform Natuurlijke Veehouderij. Tijdens het webinar op 27 maart over de natuurlijke stalapotheek legde ze uit hoe melkveehouders zelf aan de slag kunnen met kruidengeneeskunde op hun bedrijf.
Immuunsysteem stimuleren
Met één kruid alleen kun je geen heel dier beter maken, maar kruiden zijn wel goed in te zetten om het immuunsysteem te stimuleren. De Louw vertelde hoe koeien baat kunnen hebben bij kruiden als ze last hebben van slepende melkziekte (ketose). Ketose ontstaat door een negatieve energiebalans (NEB) na het afkalven. De vetzuren die vrijkomen uit het vetweefsel tijdens de NEB kunnen in een bepaalde mate door de lever worden gebruikt als energiebron. Bij een overschot aan vrije vetzuren kan de lever ze echter niet goed benutten. Dit overschot kan onvolledig worden verbrand tot ketonlichamen. Als dit in ernstige mate gebeurt, kunnen koeien ketose krijgen.
Werkzame stoffen
Bij ketose kunnen de werkzame stoffen in artisjok en zoethoutwortel de leverstofwisseling stimuleren. Knoflook en goudsbloem stimuleren het immuunsysteem en gember vermindert de misselijkheid waar koeien last van hebben bij ketose. Paardenbloem en cichorei kunnen de voeropname verhogen en brandnetelblad stimuleert de eet- en drinklust. Paardenbloem kan ook helpen om de vertering te stimuleren.
Inzaaien
Om koeien weerbaarder te maken tegen aandoeningen, kun je kruiden inzaaien in het grasland. Smalle- en brede weegbree, paardenbloem, klavers, karwij, speenkruid en cichorei zijn volgens De Louw enkele goede opties om te zaaien. Houd er wel rekening mee dat niet alle kruiden groeien op elke bodem en dat de samenstelling van het aandeel kruiden in de loop der tijd kan veranderen.
ik heb in Rusland gezien dat de veeverzorgers op pad gingen om kruiden te verzamelen om te drogen om zo het te kort aan kruiden in het winterrantsoen op te lossen. Ik heb niet gezien dat ze resultaten via deze medicijnen bereikten. Maar een Goed Geloof is ook veel waard. Bij verse kruiden die in de weide groeien kan ik me iets bij voorstellen, maar in de vorm van thee (??)