‘Met de koeien op cursus?’
In de dierenwet staat dat dieren op stal geen ongemak mogen voelen. Maar onze koeien doen het zelf.
“Waarom doe je dat nou?’, vraag ik koe Irene nr. 12. Maar natuurlijk krijg ik geen antwoord. Zojuist heeft Ansje nr. 61 gekalfd en ik heb het kalf met de kruiwagen naar het kalverhokje gebracht. Nadat ik het stro in de ligboxen van de stal heb geharkt, zie ik dat Ansje nr. 61 voor het hekje staat. Ze wil terug de stal in. Maar bij het klaphekje wordt ze opgewacht door nr 12. Die laat haar er niet langs. Wanneer ik ‘de rotkop’ wegjaag, kan ze er veilig langs, dacht ik. Maar nog geen seconde later komt ze nog eventjes laten zien dat ze ‘de baas’ is door haar op te jagen.
‘Vrouwen zijn gewoon lastiger’
“Vrouwen zijn gewoon lastiger”, zei mijn zwager, vader van 3 zonen en een dochter, laatst. “Ach, jij weet ook wel wat ik bedoel.” “Mmmm…”, dacht ik. “Hoe ga ik daar nu gewoon op reageren?’ Ik denk aan onze stier van bijna 2 jaar oud en bijna 1.000 kilo. Hij staat me regelmatig aan te staren. “Moooehhhh”, klinkt zijn zachte geloei. Dan wil hij aandacht, het liefst wil hij geaaid worden tussen zijn oren. Zou mijn zwager dat bedoelen?
Kiezen voor sperma
Irene nr. 12 is een dominante koe. Doelgericht, zelfbewust, bepalend, ongeduldig en ze wil controle. En ze wist dit precies bij een ‘kwetsbare’ koe toe te passen. Je kunt via een stierenkaart bepalen welk sperma, van welke stier je geïnsemineerd wilt hebben. Een zwartbont-kalf, een Belgisch Blauw-kalf, dikke melk, AAA-codes. En dan is er, naar gelang er statistieken bekend zijn, een keuze tussen drachtduur, bevruchting, geboortegewicht, uiergezondheid, klauwgezondheid en nog veel meer. Maar over gedrag staat bijna niks genoteerd. Alleen ‘Gedrag tijdens het melken’.
Onze Irene, geen mens maar een koe, zorgt voor ongemak
DISC-analyse
Eigenlijk zou de DISC-analyse toegepast moeten worden, zodat je daar ook uit kunt kiezen. Want iedere koe is verschillend en vraagt om een andere aanpak. DISC is een model dat bedoeld is om menselijk gedrag en menselijke drijfveren in kaart te brengen. Het maakt onderscheid in vier profielen: Dominant rood, Interactief geel, Stabiel groen, en Consciëntieus blauw. Het systeem geeft meer inzicht in wat jouw kwaliteiten zijn en hoe je die optimaal kunt gebruiken. Waar is je team goed in? En waar liggen de uitdagingen? Als je dit beter weet, werk je makkelijker en beter samen.
Antropomorfisme
Maar dat is nu net wat onmogelijk is. Een dier heeft namelijk niet dezelfde eigenschappen als de mens. ‘Antropomorfisme’, heet het, wanneer we menselijke eigenschappen en emoties toekennen aan dieren. Het is een menselijk gevoel om in de dierenwet voor 2023 te bepalen dat dieren geen pijn of ongemak meer mogen hebben als ze in een stal of hok gehouden worden. Maar onze Irene, geen mens maar een koe, zorgt voor ongemak. Zullen we dan maar met onze koeien op cursus gaan? En koe nr. 12 leren om meer inzicht in zichzelf te krijgen en dit optimaal te benutten?