Foto: Canva VarkensNieuws

Met AVP besmet wild zwijn gevonden in Rome

Ook in het Italiaanse Rome is nu een geval van Afrikaanse varkenspest (AVP) vastgesteld in een wild zwijn. De ontdekking is een volgend hoofdstuk in de verspreiding van het virus in Italië, waar het in januari 2022 voor het eerst opdook.

et nieuwe geval is op 4 mei gevonden in een park in de agglomeratie van Rome, op zo’n 5 kilometer van zowel de Romeinse binnenstad als Vaticaanstad. Een verslag van de Wereldorganisatie voor Diergezondheid (OIE) meldt dat het dier er niet best aan toe was, waarna het was geschoten.

400 Kilometer van Genua

Het jongste geval bevond zich hemelsbreed zo’n 400 kilometer van het AVP-cluster in Noord-Italië, net ten noorden van Genua. Daar zijn dit jaar tussen januari en mei al 113 gevallen van AVP gevonden in wilde zwijnen. Het virus verspreidt zich daar atypisch in vergelijking met de rest van Europa. Er wordt gemiddeld slechts één besmet karkas per dag gevonden en het gebied waarin AVP voorkomt lijkt zich niet al te veel uit te breiden.

Meer positieve gevallen verwacht

Tot dusver is het nog niet duidelijk hoe het virus ineens ook in de buitenwijken van Rome terecht is gekomen, laat staan of het virus van precies dezelfde stam blijk te zijn als in Noord-Italië. Als de ontwikkelingen enigszins dezelfde tred volgen als elders in Europa, ligt het in de lijn der verwachting dat er in de komende tijd meer positieve gevallen gemeld zullen worden rondom Rome.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief varkensgezondheid en ontvang maandelijks gratis artikelen die normaal alleen te lezen zijn voor abonnees.
Beheer
WP Admin