Premium
Bas van den Bergh (40) is manager bij coöperatie Mestac in Ysselsteyn (L.) Coöperatievoorzitter is melkveehouder Antoon Vermeer (62). - Foto: Van Assendelft VarkensInterview

Mestverwerker: ‘Zonder commitment geen mestverwerking’

Reacties

  1. Iedereen heeft zo zijn redenen om wel of niet te leveren. Uiteindelijk voldoet iedereen aan de verwerkingsplicht, ga ik vanuit.

  2. Er worden massaal varkensstallen afgebroken en komen steeds minder koeien. Dan ga je toch geen mest leveren voor zulke prijzen en zeker geen contract afsluiten.

  3. Mestverwerkers moeten meer investeren in hun mestaanvoer en goedkoper mest aanvoeren. Het blijft toch marktwerking daar hebben we allemaal mee te maken.

    1. 5 Jaar geleden moest er eigenlijk op elke hoek van de straat een verwerker komen , dat strookt niet met je uitspraak van nu, boeren is minstens 10 jaar vooruitzien en niet nu alleen , je weet dat je mest produceert als we dieren houden daar moet je dan ook voor de langere termijn voor die afzet voor zorgen en dat doe je samen met degene die daarvoor nodig zijn daar hoort een prijs bij , het krachtvoer kan ook niet meer zo goedkoop voor je gemaakt worden als 30 jaar geleden, die laat je ook niet barsten.

    2. Ja dat klopt . Maar de aanvoer kosten hangen natuurlijk ook af van de afvoer kosten . Als het afzetten van eindproducten goedkoper wordt moet dit eigenlijk aan de aanvoer kosten kant leiden tot lagere prijzen voor de boer . Er komt minder mest maar de vraag is hoelang kunnen we nog volop exporteren . Er zijn in andere landen ook meer milieu mensen die invloed aan het opbouwen zijn . Dan kan daar de wetgeving ook aangepast worden en dat is meestal in nadeel van boeren . Minder mest op land zal dan leiden tot minder import . Het maken van hoogwaardige producten en grondstoffen moet de oplossing gaan worden . Zodat de afzet niet alleen afhankelijk is van de landbouw . En dan is drijfmest grondstof die ongeacht hoeveel grond er wel of niet is verwerkt kan worden tot stoffen die buiten de landbouw afgezet kunnen worden . En dan krijg je een echte markt werking en zal nat of droog jaar geen invloed meer hebben op de prijzen . En we zullen er naar toe moeten om zo weinig mogelijk tonnen product te ver transporteren . Laat zoveel mogelijk water bij de boer .

Beheer
WP Admin