Premium
Foto: Peter Roek AlgemeenAchtergrond

Mesthandel verdacht van ‘omkatten van mest’

Reacties

 1. Hoezo alles wegen en bemonsteren John enz.?
  Alles forfaittair en al die onzinnige en kostenverhogend monsterapparatuur naar het oud ijzer.
  Of zijn jullie van Cumela?
  Zitten zo’n grote afwijkingen in die uitslagen dat als je alle productie afgevoerd hebt je nog 15 % tekort aan mest hebt of je hebt nog 15 % in de put.
  Heb zelf meerdere proeven uitgevoerd. Zit gewoon meer dan 25 % verschil in de zelfde monsters uit een goed gemixte speciekuip????

 2. Het hele meststoffen gebeuren is een ondoorzichtig iets geworden voor de buiten staander al niet te begrijpen . De ingedikte varkens en rundvee mest mag men zelf niet bemonsteren en mengsels waar deze of een van deze twee inzit ook niet . Andere ingedikte soorten mag men wel zelf bemonsteren . Bij drijf mest mag de vervoerder zelf wel bemonsteren . Dus bij mestverwerker wordt de natte mest die aan gevoerd wordt zelf bemonsterd en de ingedikte soorten moeten bemonsterd worden door onafhankelijk monsternemer bij afvoer . Diegistaat kan van alles bevatten maar wordt soms gewoon als ingedikte varkens of rundvee mest afgezet . Als je dan iets in de vergister gooit en niet opgeeft dan houd je uiteindelijk varkens of rundvee mest over . Dus zou je op papier meer mest aan kunnen voeren dan werkelijk gebeurd . En producten die niet toegelaten zijn zijn soms aantrekkelijk om deze te gebruiken . Soms nog geld toe . Volgens mij gaat het in dit geval over dergelijke constructie . Als het een wel onder toezicht geladen en bemonsterd wordt en andere niet dan . Kan dat mogelijkheden scheppen voor mensen die inventief zijn en kan nog leuk centje opleveren . Het bemonsteren kost per kuub of ton naar verhouding veel geld . Dus de sector moet proberen het zelf mogen bemonsteren van de meststoffen die nu nog mogen niet in gevaar brengen . En mogelijk wordt het verplicht bemonsteren op termijn voor sommige bedrijven ook makkelijker door certificering .

 3. Een sluitend systeem opzetten is best haalbaar.
  Door allerlei lobbywerk van belanghebbenden komt het er nog steeds niet van.
  En zo wordt het fraudeprobleem nooit opgelost.
  Als je je ogen goed open houdt, kunt je dat ook zien.
  Hier in N.Br. tenminste wel.
  Hier wordt het nooit wat.

 4. Bij onvoldoende grond (forfaittair) verplicht alles wegen en monsteren. Ook wat op eigen land gaat. Is de grond positie voldoende dan forfaitair en mag er als er ruimte over is gewogen en gemonsterde mest aangevoerd worden.

  Hoe moeilijk is het om een degelijk systeem op te zetten??

  1. SWordt de boer wel weer op kosten gejaagd en de veehouder had het dit jaar tot een paar maanden geleden niet zo breed.

  1. Verlies van derogatie is ook vaar de intensieve sector een zwaarwegend punt om de zaakjes goed te willen regelen

 5. Je bedoelt: “ik heb er geen actieve herinnering aan”
  En op tijd een gulle lach en op de fiets.

Beheer
WP Admin