AlgemeenNieuws

Mers-virus geen risico voor Nederlandse veehouderij

Rotterdam – Het Mers-virus dat vorig week bij twee mensen in Nederland is vastgesteld vormt geen risico voor de Nederlandse veehouderij. Dat zegt viroloog Chantal Reusken van het Erasmus Medisch Centrum. Reusken doet onderzoek naar het virus dat in het Midden-Oosten bij dromedarissen voorkomt. Aan het virus zijn inmiddels meerdere mensen overleden.

“We hebben in verschillende landen in het Midden-Oosten, in Nederland en in Spanje onderzoek gedaan of schapen, geiten en runderen ook gevoelig zijn voor het virus. Hieruit blijkt dat er geen aanwijzingen zijn dat deze dieren geïnfecteerd kunnen worden met het virus. Ook op bedrijven waar besmette dromedarissen zijn, is het virus niet bij schapen aangetroffen”, legt Reusken uit. Er is daarmee geen gevaar voor de Nederlandse veehouderij. Ook is het niet direct aannemelijk dat het virus makkelijk muteert waardoor andere dieren wel vatbaar worden voor het virus. “Maar het is een nieuw virus, er is nog veel onbekend en we weten uit de historie dat dit type virussen incidenteel overstapt naar andere gastheren”, zegt Reusken. Ze werkt mee aan meerdere onderzoeken naar het virus in onder andere Qatar. Hierbij wordt onder meer gekeken naar de manier waarop het virus van dieren op mensen over gaat.

Mers is een corona-virus. Hiervan zijn vier vrij onschuldige virustypen bekend die bij mensen verkoudheid veroorzaken. Twee varianten, Sars en Mers veroorzaken ernstigere verschijnselen en kunnen dodelijk zijn.

Beheer
WP Admin