AlgemeenNieuws

‘Mercosur wil tarieven breed verlagen’

Brasilia – De lidstaten van handelsblok Mercosur zijn het eens over het verlagen van tarieven voor 87 procent van alle goederen en diensten die worden geïmporteerd uit de EU. Dat meldt het Zuid-Amerikaanse persbureau Mercopress. Eerder lag Argentinië dwars maar het land is door Brazilië, Paraguay en Uruguay overtuigd van de noodzaak meer flexibiliteit te tonen bij de import van onder meer zuivel en tarwe.

Mercopress baseert zich op het Braziliaanse handelsministerie. Mogelijk gaan zelfs tarieven voor 90 procent van alle importen omlaag. Het gezamenlijke voorstel wordt naar verwachting in mei of juni voorgelegd aan onderhandelaars van de Europese Commissie. Recent zei de Uruguayaanse president José Mujica na overleg in Montevideo “geloof het of niet maar we hebben het gehaald”.

Teams van tientallen specialisten van de Europese Commissie en Mercosur ontmoetten elkaar in maart in Brussel. Brazilië en Uruguay vonden het tempo van de andere lidstaten van Mercosur te traag en dreigden zelfstandig met de EU te gaan onderhandelen. Venezuela is lid van Mercosur maar omdat het later is toegetreden geen onderdeel van de onderhandelingen of een mogelijke deal.

Beheer
WP Admin