AlgemeenNieuws

Mercosur bijna klaar met voorstel EU

Buenos Aires – Mercosur is voor eind april klaar met een voorstel voor een vrijhandelsdeal met de EU. Dat heeft de Argentijnse kabinetschef Jorge Capitanich deze week gezegd, aldus persbureau Agra Europe.

Volgens Capitanich is bij een bijeenkomst in Montevideo “significante vooruitgang” geboekt in de onderhandelingen tussen de lidstaten van Mercosur: Argentinië, Brazilië, Paraguay en Uruguay.

Tegelijk voegt de Argentijnse politicus toe dat bij een deal “de Argentijnse industrie, productie en commercie zullen worden verdedigd.” Eerder verklaarden Braziliaanse officials dat de Argentijnse opstelling is verbeterd. Brazilië en Uruguay willen graag een deal en hebben zelfs gedreigd op zichzelf met de EU te gaan onderhandelen, omdat Argentinië vooruitgang zou blokkeren.

Een nieuwe bijeenkomst van technische experts die mogelijke gevolgen van voorstellen over importtarieven en importquota doorrekenen, staat op 29 april gepland. Deze bijeenkomst zal opnieuw in de Uruguayaanse hoofdstad Montevideo plaatsvinden. Brazilië wil graag snelheid maken omdat in oktober verkiezingen voor het nationale congres worden gehouden.

Een jaar later vinden in dezelfde maand verkiezingen voor president en parlement plaats in het van oudsher meer protectionistische Argentinië. In mei vinden Europese parlementsverkiezingen plaats maar hier is een deal met Mercosur vooralsnog nauwelijks een thema, anders dan een handelsdeal met de VS.

Alles over de Tweede Kamerverkiezingen en de kabinetsformatie lees je in dit dossier!

Beheer
WP Admin