Henk Pelleboer. - Foto: Ruud Ploeg AlgemeenNieuws

Melkveehouder Pelleboer krijgt Gouden Grutto Award

Vogelbescherming Nederland heeft de Gouden Grutto Award, voor de beste natuurboer van het land, uitgereikt aan Henk Pelleboer uit het Overijsselse Mastenbroek.

Het publiek kon via een speciale website een stem uitbrengen. Pelleboer ontvangt een geldprijs van € 5.000.

Red de Rijke Weide Kaas

Pelleboer heeft in de polder een melkveebedrijf met 170 koeien en biedt op zijn land ruimte aan onder meer grutto’s, tureluurs, watersnippen en slobeenden. Met zijn Red de Rijke Weide Kaas heeft hij volgens de Vogelbescherming de problematiek rond weidevogels letterlijk op de kaart gezet. Ze verdwijnen in rap tempo uit Nederland door intensief agrarisch landgebruik, waarschuwt de vereniging vrijdag.

Portret weidevogelboer Henk Pelleboer from Vogelbescherming Nederland on Vimeo.

35 paar grutto‘s

Bij de start van de samenwerking heeft Pelleboer met Vogelbescherming een groeimodel afgesproken: op termijn moest 33% van zijn weilanden kruidenrijk grasland met plasdras (natte delen) zijn, waarop laat gemaaid wordt. Volgens de Vogelbescherming helpt dit soort maatregelen de weidevogels het meest. ‘Inmiddels is dit bereikt en heeft Henk afgelopen broedseizoen (2017) 35 paar grutto’s, 17 paar kieviten en 15 paar tureluurs mogen verwelkomen. Maar ook soorten als veldleeuwerik (landelijke afname meer dan 90%) doen het op zijn land goed’, aldus de Vogelbescherming.

De Gouden Grutto-verkiezing is een initiatief om inspirerende natuurondernemers in de schijnwerpers te zetten.

Beheer
WP Admin