RundveeAchtergrond

Melkveehouder nog goed beschermd tegen woeste markt

De Nederlandse melkveehouderij kan zich wat uitbetaalprijzen betreft nog steeds stevig in de handen wrijven. Wie tussen de 36 en 38 cent per kilo voor zijn melk ontvangt, is nog steeds stevig afgeschermd van de woeste mondiale zuivelmarkt.

Daar noteert het voornaamste exportproduct van Nederland, magere melkpoeder, nu tussen de €2.000 en €2.050 per ton. Room noteert iets beter: ongeveer €3.200 tot €3.250 per ton. Aangenomen mag worden dat de zuivelindustrie via haar vaste relaties met afnemers betere prijzen maakt, maar de weergegeven prijzen ondersteunen de huidige melkprijs echt niet. Bij kaas is de situatie al niet anders. De notering voor foliekaas zakt richting de €2,75 per kilo. Daar staat tegenover dat de spotprijs voor vloeibaar weiconcentraat licht lijkt aan te trekken. Het product noteert nu zo’n €500 per ton droge stof. Veel ruimte voor verdere prijsstijging lijkt er echter niet.  De markt voor mageremelkconcentraat is ietsje zwakker dan vorige week (tegen de €1.700) en ook gewone magere melk noteert iets lager (15 à 16 cent per kilo).

De vraag is wanneer en hoe snel de daling tot stand komt. Gelukkig gaat de prijsdaling van melkpoeder in de EU wel minder hard dan bij de Fonterra-veiling, maar dit komt ook door de wisselkoersen.

In diverse EU-lidstaten wordt al geroepen om nog meer crisismaatregelen voor de zuivel. Bovenop het opslag-pakket van de Commissie. Voor de Baltische staten, Finland en Polen komt dat er. Voor de rest (nog) niet. De markt zit nog zo’n 20 procent boven interventieniveau.

Prognose: lagere prijzen

Beheer
WP Admin