Een melkveehouderij in het Duitse Torgau (Saksen). Het bedrijf met Jersey koeien verwerkt de melk zelf tot zuivelproducten. - Foto: Henk Riswick RundveeNieuws

Melkprijzen Duitsland dalen in mei

De melkprijs voor gangbare melk in Duitsland daalt in mei met € 1,79 en komt gemiddeld uit op € 43,32 per 100 kilo. Dat maakte het Duitse Informatiecentrum Landbouw bekend. De prijs is gebaseerd op 4,0% vet en 3,4% eiwit.

De melkprijs op werkelijk geleverde gehalten is slechts een fractie hoger met € 43,67 omdat de gemiddelde gehalten in de melk snel zakken. In mei leverden Duitse melkveehouders gemiddeld 4,07% vet en 3,43% eiwit in de melk. Deze gehalten zijn wel hoger dan die in mei 2022, toen kwamen ze op 4% vet en 3,38% eiwit uit. De biologische melkprijs bedraagt in mei € 57,58 en is € 2,38 lager dan een maand eerder. Het gemiddelde vetgehalte in de geleverde melk bedraagt 4,05% en eiwit komt tot 3,31%.

Verschil melkprijs met vorige maand groeit

Het verschil met de melkprijs voor gangbare melk is in mei ruim € 14 per 100 kilo melk. In tegenstelling tot Frankrijk is de prijs van gangbare melk nooit hoger geweest dan die van biologische melk, maar het verschil was in de zomer van 2022 erg klein. Toen was het verschil slechts € 2,35 en werd dat veroorzaakt door de flinke prijsstijgingen van gangbare melk.

In de tweede helft van het jaar wordt gehint op het bereiken van een prijsbodem in de zomer, na prijsdalingen in de eerste zes maanden van het jaar. Marktexport-professor Thiele van het Institut für Ernährungswirtschaft meldt in Top Agrar dat de prijzen tussen € 0,40 en € 0,45 cent per kilo uitkomen. Hij ziet dalende melkvolumes bij een herstellende economie. Daarbij ziet hij een terugkeer van China op de wereldmarkt.


Nieuwsbrief zuivelmarkt

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van noteringen en marktontwikkelingen binnen de zuivelmarkt.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin